Kraljica Elizabeta: Nikad ne odustajte i nikad ne gubite nadu
Kraljica Elizabeta

75 godina od kraja rata

Kraljica Elizabeta: Nikad ne odustajte i nikad ne gubite nadu

Britanska kraljica Elizabeta Druga izjavila je povodom 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu, u želji da podigne moral Britancima koji su pogođeni pandemijom korona virusa, da "nikada ne treba gubiti nadu".

"U početku su izgledi bili mračni, ishod se činio dalekim a rezultat nesiguran. Međutim, nastavili smo da vjerujemo u ispravnu stvar i to uvjerenje nas je ponijelo. Nikada ne odustajte, nikad nemojte da gubite nadu! To je poruka na dan pobjede u Evropi", rekla je kraljica u govoru koji je emitovan na Bi Bi Siju (BBC) tačno u 20.00 u vrijeme kad se njen otac, kralj Džordž VI obratio na radiju 08..05.1945. godine, prenosi Beta.

Govor je snimljen u dvorcu Vindzor oko 40 kilometara od Londona, gdje su se kraljica (94) i njen suprug, princ Filip (98) povukli zbog epidemije korona virusa.

To je drugi govor Elizabete Druge tokom pandemije u kojoj je u Velikoj Britaniji preminulo više od 31.000 ljudi.

Pominjući vojnike koji su stradali u ratu, kraljica je ocijenila da je "najveća počast njima ta što su neke zemlje, nekada ukleti neprijatelji, sada prijatelji, rade rame uz rame za mir, zdravlje i prosperitet svih".

U Velikoj Britaniji su zbog epidemije otkazane sve ceremonije posvećene godišnjici završetka Drugog svjetskog rata. Britanci su pozvani da u svojim domovima odaju poštu žrtvama i da zapjevaju "We'll meet again" pjesmu koju su tada vojnici pjevali za dizanje morala.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.