EK pozvala sve članice EU i Šengena da produže ograničenja putovanja do 15. juna
Foto: Shutterstock

EK pozvala sve članice EU i Šengena da produže ograničenja putovanja do 15. juna

Evropska komisija pozvala je zemlje članice Evropske unije i zemlje Šengenske zone da do 15. juna produže ograničenja putovanja koja nisu neophodna.

Evropska komisija poručuje da je, bez obzira na postepeno ukidanje restriktivnih mjera pojedinih evropskih država, situacija i dalje krhka.

Kako su naveli, zbog toga je potreban je koordinisan pristup za ponovno otvaranje šengenskog prostora kada to bude dozvolila zdravstvena situacija.

“Ograničenja u slobodnom kretanju i kontrole na unutrašnjim granicama moraće da budu postepeno ukidani, prije nego što uklonimo ograničenja i na spoljnjim granicama i obezbijedimo pristup Uniji građanima iz trećih zemalja, za ona putovanja koja nisu neophodna”, poručila je Komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, prenosi N1.

Restrikcije putovanja, kao i poziv za produženje ovih mjera odnose se na EU+ zonu, koja obuhvata države članice EU i članice Šengenske zone koje nisu dio Unije: Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Evropska komisija je pozvala 16. marta zemlje članice EU i članice Šengenske zone da uvedu privremeno ograničenje od 30 dana, za putovanja koja nisu neophodna. Ta preporuka objavljena je u okviru restriktivnih mjera donijetih radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Poziv je ponovljen 8. aprila, kada je dogovoreno produženje tih ograničenja do 15. maja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.