Mačak u Kataloniji pozitivan na koronavirus
Ilustracija

Mačak u Kataloniji pozitivan na koronavirus

Mačak Negrito iz jedne porodice u Kataloniji bio je pozitivan na testu na novi koronavirus, rekao je profesor koji je uradio obdukciju.

Nije, međutim, uginuo od virusa, nego od ranijeg respiratornog problema koji je prilično čest kod mačaka, rekao je profesor Hoakin Segales iz katalonskog Centra za istraživanje zdravlja životinja.

To je šesti slučaj u svijetu da je virus potvrđen kod mačaka.

Bio je kućni ljubimac jedne porodice na području Barselone u kojoj se nekoliko članova zarazilo virusom.

Testiran je na virus tokom obdukcije 22. aprila i bio je pozitivan.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da svi dostupni dokazi upućuju na to da je novi koronavirus potekao od životinja, ali još nije jasno kako je preskočio barijeru druge vrste i s neke životinje, najvjerovatnije šišmiša, prešao na ljude, prenosi Hina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.