Pečeni patlidžan sa sirom i bijelim lukom
Ilustracija

Pečeni patlidžan sa sirom i bijelim lukom

Recept za one koji vole patlidžan.

Potrebni sastojci:

patlidžan - 1 komad

so

maslinovo ulje - 2 - 3 kašike, ekstra devičansko

bijeli luk - 1 krupni čen

peršun - 2 kašike, sitno isiječen

origano - prstohvat, suvi

čeri paradajz - 1 šaka

sir - 80 g

bosiljak - 1 šaka, svjež

Način pripreme:

Patlidžan se opere, ne ljušti se, isječe se na pola po dužini. Oštrim nožem se prave prorezi u sredini, pri čemu se pazi da mu se ne probije koža. Prorezi se posipaju solju i patlidžan se ostavlja 15 minuta u cjediljki da se ocijedi.

Lagani pritiskanjem se iscjedi od soka i stavlja se u posudu za pečenje na papir za pečenje namazan maslinovim ulljem. Peče se 15 minuta u dobro zagrijanoj rerni, pri čemu se okreće tokom pečenja.

Polovine pečenog patlidžana se posipaju sitno isječenim bijelim lukom i peršunom, odozgo se poređa čeri paradajz isječen na četvrtine ili na krugove, suvi origano, isječen sir.

Patlidžan se preliva mlazom maslinovog ulja i zapeče se u rerni 15 minuta dok ne dobije ukusnu preplanulost.

Vruć patlidžan se posipa listićima bosiljka i odmah se servira.

Prijatno!

 

Izvor: Bonapeti.rs

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.