Zbog pandemije učestali simptomi depresije i straha
Ilustracija

Zbog pandemije učestali simptomi depresije i straha

Učestaliji su i poremećaj sna i simptomi straha, navodi Univerzitet.

Pandemija korona virusa ima negativne posljedice i na psihičko zdravlje Austrijanaca, a učestalost simptoma depresije se u Austriji, prema reprezentativnoj studiji Univerziteta Krems, značajno povećala.

Simptomi depresije porasli su sa oko četiri odsto na više od 20 procenata, dok su simptomi straha kod stanovništva porasli sa pet na 19 procenata.

Oko 16 odsto stanovništva navelo je da pati od nesanice.

"Rezultat istrage je zabrinjavajući", ističe autor studije Kristog Pih, šef odsjeka za psihoterapiju i biopsihosocijalno zdravlje.

Posebno su aktuelnom situacijom opterećeni odrasli ispod 35 godina starosti, žene, i nezaposleni, dok su stariji od 65 godina manje opterećeni stanjem.

Studija je imala za cilj da sagleda efekte ograničenja slobode kretanja uvedenih sa ciljem zaustavljanja širenja zaraze u Austriji i Velikoj Birtaniji.

U Velikoj Britaniji, u kojoj ima veliki broj mrtvih, psihičko opterećenje je daleko veće i 40 odsto je kazalo da ima simptome depresije.

"Dok u Austriji osam odsto ima teške simptome depresije u Velikoj Britaniji to ima 25 odsto. Ta razlika između dvije zemlje je vidljiva u osjećanjima, simptomima straha i nesanici. Time je Velika Britanija tri puta teže pogođena od Austrije ", navodi se u studiji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.