Srbija: Haos ispred Skupštine, obezbjeđenje spriječilo veći incident između Obradovića i Lončara
Boško Obradović, Foto: Tanjug

Srbija: Haos ispred Skupštine, obezbjeđenje spriječilo veći incident između Obradovića i Lončara

Predsjednik Dveri Boško Obradović, nekoliko poslanika i simpatizeri stranke "blokirali" su stepenište na ulazu u Skupštinu Srbije, a u jednom trenutku došlo je i do guranja Obradovića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji je dolazio na sjednicu.

Predsjednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević, iz gužve je izašao bez sakoa. Predsjednik Vučić zatražio je od svih političara i građana da najoštrije osude incident ispred parlamenta, koji je ocijenio kao fašističko divljanje Boška Obradovića i Saveza za Srbiju.

Obradović i pristalice Dveri nosili su transparente "Dolje vlada", "Da li korona zavisi od izbora", "Ne može Đurđevdan, ali izbori mogu", nose zastave Srbije i stranačka obilježja, i dovikuju da je predsjednik Srbije "izdao Kosovo".

Oni su, uoči početka sjednice, blokirali centralne stepenice na ulazu u parlament, duvali u pištaljke i nisu dozvoljavali poslanicima da uđu u skupštinsko zdanje, koji glavnom ulazu u Skupštinu mogu da pristupe jedino sa bočne strane.

U jednom trentuku je umalo došlo do koškanja, jer su neki poslanici htjeli da uđu u zgradu Skupštine, gdje je trebalo da počne nova sjednica.

U skupštinu je nešto malo prije 10 sati došao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a u jednom trenutku se lider Dveri sa pištaljkom unio u lice ministru, koji je nastojao da ga drži na odstojanju. Obezbjeđenje je stalo između njih dvojice, kako ne bi došlo do većeg incidenta, a zatim su ministra Lončara "sproveli" u parlament, na glavni ulaz, ali sa bočne, a ne centralne strane.

Boško Obradović je incidente koje su poslanici Dveri pravili ispred i u holu skupštine nazvao je "ustankom protiv vlasti", a svoje poslanike je nazvao pobunjenim ljudima.

Posle nereda koje su izazvali, lider Dveri je novinarima rekao da poziva građane širom Srbije na proteste, odnosno da sutra u 19 časova dođu na gradske trgove u svim opštinama i gradovima svojim vozilima, da formiraju kolone i protestvuju do 20.05 časova.

Pošto su pred kamerama pocijepali lažne novčanice od po 100 eura, rekli su da na taj način poručuju vlasti i predsjedniku Srbije da oni nisu na prodaju već "pobunjeni ljudi".

Obradović tvrdi da vlast svaki dan izvodi "državni udar", a u prilog tome naveo je izmjene dva izborna zakona koja su danas na dnevnom redu parlamenta, i to 45 dana prije izbora.

U trenutku ulaska u zgradu lidera LDP-a Čedomira Jovanović pristalice Dveri su počele da viču: "Izdao si Kosovo, pogledaj se na šta ličiš, kradeš nas 20 godina".

Oni su, uoči početka sednice, blokirali centralne stepenice na ulazu u parlament, duvali u pištaljke i nisu dozvoljavali poslanicima da uđu u skupštinsko zdanje, koji glavnom ulazu u Skupštinu mogu da pristupe jedino sa bočne strane.

Lideru radikla Vojislavu Šešelju okupljeni su vikali "ua". 

Dobacivanja je bilo i u samom parlamentu, pa je poslanica Dveri Marija Janjušević poslaniku SNS-a Milovanu Drecunu, dok se u holu registrovao da je stigao na sjednicu, dovikivala u lice da je izdajnik i da je izdao Kosovo. 

Koalicija "Za kraljevinu Srbiju" saopštila je da je dvadesetak pristalica Dveri, na čelu sa Boškom Obradovićem fizički i verbalno napalo i predsjednika POKS-a i narodnog poslanika Žiku Gojkovića i zatražila kaznu za odgovorne. 

U Skupštini Srbije počela je sjednica, na čijem su na dnevnom redu izmjene zakona o izboru poslanika i o lokalnim izborima, a na početku predsjednica parlamenta Maja Gojković  osudila je ponašanje Boška Obradovića i njegovih pristalica. 

Osude stižu i od premijerke, ministara i poslanika.

Izvor: Tanjug

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.