Italijanski protokoli za liječenje pacijenata zaraženih virusom korona ustupljeni Zapadnom Balkanu
Foto: Shutterstock

Vlade država ih distribuiraju

Italijanski protokoli za liječenje pacijenata zaraženih virusom korona ustupljeni Zapadnom Balkanu

Zahvaljujući partnerstvu Savjeta za regionalnu saradnju i Italije, protokoli za liječenje pacijenata zaraženih virusom Covid-19, namijenjeni zdravstvenim ustanovama u regionu, prevedeni su na jezike država Zapadnog Balkana i dostavljeni vladama radi dalje distribucije, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

"Italija je još jednom pružila ruku pomoći Zapadnom Balkanu i na tome smo im veoma zahvalni. Naši prijatelji iz Italije su sa nama velikodušno podijelili svoja iskustva i protokole za liječenje pacijenata zaraženih virusom Covid-19. Mi smo u Savjetu za regionalnu saradnju imali skroman zadatak da prevedemo ove dokumente na sve jezike regiona i da ih dostavimo našim partnerima, odnosno vladama koje će se postarati da relevantne zdravstvene ustanove dobiju ove protokole što je prije moguće. Zadovoljna sam što mogu reći da smo ovaj zadatak obavili vrlo brzo, svjesni da je svaki dan u borbi protiv virusa izuzetno važan. Ovo je prava solidarnost na djelu", rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu nakon što su protokoli, ustupljeni ljubaznošću italijanske Vlade, dostavljeni vladama Zapadnog Balkana na njihovim jezicima.  

Imajući u vidu trenutnu situaciju u borbi protiv epidemije virusa Covid-19 na Zapadnom Balkanu, kao i opsežno iskustvo Italije u liječenju pacijenata zaraženih ovim virusom, italijanske vlasti su velikodušno stavile na raspolaganje svoje operativne instrukcije za liječenje pacijenata sa virusom Covid-19 i na taj način doprinijele borbi regiona protiv širenja ovog virusa.

"Iako državljanin Italije, ujedno se osjećam i građaninom regiona, s obzirom da već neko vrijeme živim u Sarajevu, tako da ne mogu a da ne saosjećam sa građanima i ne budem zahvalan za sve poruke podrške Italiji kada se moja zemlja našla u najtežoj situaciji. Sada želimo da podijelimo ono što smo naučili tokom ove borbe, čiji je nateži dio, srećom, iza nas. Ovi protokoli su proistakli iz iskustva naših medicinskih radnika koji su bili direktno suočeni sa virusom i siguran sam da će biti od velike pomoći njihovim kolegama širom Balkana. Zajedno smo jači protiv pandemije“, rekao je ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nikola Minazi.  

Pomenuti protokoli obuhvataju osnovne informacije namijenjene zdravstvenim radnicima koji su ili će biti uključeni u liječenje osoba zaraženih virusom Covid-19. Ove operativne smjernice rezultat su saradnje infektologa, pulmologa, internista, intenzivista, specijalista urgentne medicine, higijeničara i drugih medicinskih stručnjaka koji su najgori dio pandemije virusa Covid-19 proveli u bolnici Papa Đovani XXIII u Bergamu.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.