Koronavirus bi mogao da dovede do izumiranja gorila
Ilustracija

Naučnici širom svijeta zabrinuti

Koronavirus bi mogao da dovede do izumiranja gorila

Gorile dijele 98 odsto DNK sa čovjekom i mogu dobiti respiratorne bolesti od ljudi, sa smrtonosnim posljedicama, pokazuju najnovija istraživanja, koja upozoravaju na posljedice pandemije koronavirusa po ove životinje.

Vodeći naučnici upozorili su prošlog mjeseca da Covid-19 predstavlja "egzistencijalnu prijetnju" za primate i da bi, posebno za planinske gorile, pojava nove, visokoinfektivne bolesti mogla da bude "događaj koji bi potencijalno doveo do izumiranja", piše Gardijan.

U skladu sa tim, rendžeri u nacionalnom parku Bvindiju u Ugandi, u kojem živi oko 600 gorila, nose maske za lice, koriste sredstva za dezinfekciju i drže se na udaljenosti od majmuna, prenosi Tanjug.

Obustava ekoturizma tokom pandemije koronavirusa takođe značila je da je glavni izvor prihoda za očuvanje gorila izgubljen, a postoje strahovi da bi se neke okolne zajednice, koji zavise od turista, mogle iz očaja okrenuti krivolovu.

"Zabrinuti smo", kaže Bašir Hangi, portparol Ugadske uprave za divljinu, državnog tijela koje upravlja Bvindiom i devet drugih nacionalnih parkova.

"Ako se ovo nastavi, definitivno će se preokrenuti ono što smo postigli u očuvanju gorila. U to nema nikakve sumnje", prenosi britanski list.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.