Hrvatska: Škole od ponedjeljka, najviše devet učenika u razredu
Ilustracija

Hrvatska: Škole od ponedjeljka, najviše devet učenika u razredu

Nastava u hrvatskim školama počinje u ponedjeljak, 11. maja, kao i rad vrtića, ali ako roditelji mogu organizovati da im dijete prati nastavu škole na trećem progamu HRT, preporuka je da dijete ostane kod kuće još neko vrijeme, a posle dvije nedjelje razmotriće se kakva je situacija.

Time se završava osma nedjelja nastave na daljinu u Hrvatskoj. Škole u Danskoj, Njemačkoj i Norveškoj već su otvorene, s tim da je jedna škola u Njemačkoj već morala da zatvori vrata, jer je jedan od učenika bio pozitivan na koronavirus. Italija je potvrdila da će se kod njih škole otvoriti tek na jesen, prenosi HRT. 

Svjesni smo da je ovo prvi korak prema normalizaciji, dakle ne radi se o normalnom povratku u školu. Vraćamo se postepeno u školu po jednom novom režimu, kao što se i svi vraćamo u neki normalni život na radno mjesto i svim ostalim stvarima korak po korak, rekao je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" glavni savjetnik ministarke nauke i obrazovanja Marko Košiček. 

Od ponedeljka će tako, rekao je Košiček, moći da bude do devet učenika u jednom razredu sa svojom učiteljicom ili učiteljem.

Najvažnije je da se smanji interakcija između razreda. Dakle, oni će u različito vrijeme ulaziti u školu, odnosno vrtić. Odmore će imati u različito vrijeme, neće međusobno komunicirati - ponašaće se kao male proširene porodice, objasnio je Košiček.

Što se higijenskih mjera tiče, kazao je, one nisu toliko "egzotične", kao u nekim drugim zemljama u kojima se na primjer ugrađuju pleksiglasi i posebne barijere. U Hrvatskoj su te mjere svedene samo na ličnu higijenu.

Dakle, pranje ruku, dezinfekcija ruku pri dolasku, dezinfekcija prostora prije i nakon korišćenja, i ono što je vrlo važno - odgovornost roditelja da izmjeri detetu temperaturu i ako dijete u ima i blage simptome neke prehlade koja bi mogla biti vezana za kovid, ali i ne - da dijete ne šalje u školu, odnosno u vrtić, rekao je Košiček.

Glavna preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je da u ovoj prvoj fazi prednost damo onim roditeljima koji nemaju mogućnost da im djeca ostanu kod kuće s njima, odnosno oni koji moraju fizički da se vrate na posao, rekao je Košiček.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.