Prodaja automobila u svijetu smanjena za 39%
Ilustracija

Prodaja automobila u svijetu smanjena za 39%

U martu je širom svijeta prodato 5,55 miliona vozila.

Već sada je jasno da je svjetska automobilska industrija pretrpjela težak udarac usljed pandemije koronavirusa, a prave razmjere ove krize biće poznate nakon što se svedu računi krajem godine.

Neke posljedice već su vidljive, pa je tako JATO Dynamics objavio podatak da je samo u martu, dok epidemija još nije uzela maha u nekim zemljama, širom svijeta prodato za 39 procenata manje automobila nego u istom mjesecu 2019.

To je najveći pad prodaje u nekom mjesecu još od 1980. godine, kada je JATO Dynamics počeo da prikuplja podatke o kretanjima na automobilskom tržištu. On je čak veći od onog izazvanog svjetskom ekonomskom krizom iz 2008. kada je prodaja opala za 25%.

Ako se posmatra prodaja u prva tri mjeseca 2020, u poređenju sa prvim kvartalom 2019, tada je pad nešto manji u procentima i iznosi 26 odsto.

Kada je riječ o smanjenju prodaje automobila u martu, rezultati su još dramatičniji u zemljama Evropske unije.

Naime, u tom mjesecu je prodaja novih automobila doživjela je pad od čak 52 odsto u odnosu na mart 2019.

Ukupno je zabilježeno 848.800 novoregistrovanih automobila, što je najlošiji mart u posljednjih 38 godina, dok je u čitavom prvom kvartalu u EU prodato 3,04 miliona putničkih vozila.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.