U svijetu koronavirusom zaraženo više od 3,79 miliona ljudi
Ilustracija

Preminule ukupno 263.682 osobe

U svijetu koronavirusom zaraženo više od 3,79 miliona ljudi

U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 3,79 miliona ljudi, a preminule su ukupno 263.682 osobe, navodi se u statistici novinske agencije Rojters.

Rusija je, poslije najvišeg do sada zabilježenog dnevnog porasta broja slučajeva zaraze, prestigla Francusku i Njemačku na listi zemalja sa najvećim brojem slučajeva KOVID-19 u svijetu, i sada se nalazi na petom mjestu.

Nakon što je zabilježen brz porast broja zaraženih u ugljem bogatom regionu Poljske, vlasti u toj zemlji planiraju da dnevno na koronavirus testiraju hiljadu rudara.

Uprkos postepenom ponovnom pokretanju privrede u Njemačkoj, zvaničnici te zemlje upozorili su da je kriza izazvana koronavirusom daleko od završetka.

Posle dva mjeseca bez posjetilaca, turističke lokacije u Grčkoj na kojima se nalaze građevine iz antičkog doba, poput Akropolja, ponovo će da budu otvorene 18. maja, kazale su nadležne vlasti.

Kako navodi Rojters, u toku je formiranje evropske "koalicije" sa ciljem upotrebe mobilne telefonije radi praćenja širenja zaraze koronavirusom, što bi, kako se nadaju oni koji podržavaju tu inicijativu, moglo da doprinesu ponovnom otvaranju granica bez opasnosti od novog talasa KOVID-19.

U centrima za pritvor imigranata u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježen je prvi smrtni slučaj prouzrokovan obolijevanjem od koronavirusa, a broj zaraženih među približno 30 hiljada imigranata pritvorenih u toj zemlji i dalje raste.

Starosjedilačko stanovništvo devet zemalja u slivu Amazona zatražilo je donacije kako bi od KOVID-19 bilo zaštićeno tri miliona stanovnika prašuma, koji nemaju odgovarajući pristup zdravstvenim uslugama.

U Brazilu, koji sve više postaje žariste koronavirusa, u srijedu je zabilježen rekordni dnevni porast broja novozaraženih, kao i rekordan broj preminulih, a ministar zdravlja najavio je mogućnost uvođenja strogih mjera u najteže pogođenim područjima.

Najmanje 47 stanovnika jednog doma za penzionere u Meksiku zaraženo je koronavirusom, što je jedan od najalarmantnijih slučajeva do sada zabilježenih u toj zemlji.

Ukupan broj slučajeva u Indiji danas je premašio 50 hiljada, a broj novozaraženih se ne smanjuje, uprkos višesedmičnim strogim restriktivnim mjerama.

Japan je zvaničnio odobrio upotrebu lijeka "remdesivir" za liječenje koronavirusa, što je prvi takav slučaj u toj azijskoj zemlji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.