Krvnom plazmom ozdravljenih spasena dva života teško oboljelih KOVID-pacijenata
Ilustracija

Krvnom plazmom ozdravljenih spasena dva života teško oboljelih KOVID-pacijenata

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober apelovao je danas na građane koji su izliječeni od koronavirusa na doniranje krvi, pošto su terapijom krvnom plazmom ozdravljenih spasena dva života teško oboljelih KOVID-pacijenata.

Ljekar sa Medicinskog univerziteta u Gracu Robert Krauze prenio je na konferenciji za novinare da je krvnom plazmom potpuno izliječen teško oboljeli muškarac koji je imao urođeni problem imuniteta.

Nakon svega četiri dana terapije krvnom plazmom, on je sa intenzivne njege mogao da bude prebačen na obično odjeljenje.

I drugi pacijent, kojem je data krvna plazma izliječenih, već je ozdravio.

Do sada je bilo oko 200 donacija krvne plazme izliječenih, i trenutno se 20 osoba liječi ovom vrstom terapije.

Iako broj zaraženih u Austriji opada, u borbi protiv koronavirusa potrebni su donatori krvne plazme, rekao je ministar Anšober.

Prikupljena krvna plazma može da se skladišti više mjeseci, tako da može da se upotrijebi i kod mogućeg drugog talasa zaraze, objasnio je on, prenosi Tanjug.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.