Draginja Vuksanović Stanković

Vuksanović Stanković poručila

"Kriza izazvana koronavirusom ne smije biti podsticaj za simuliranje reformi"

Kriza izazvana koronavirusom ne smije biti podsticaj za simuliranje reformi i potrebno je iskoristiti za okupljanje progresivnih snaga i inkluzivni pristup, kazala je predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Ona je na Konferenciji lidera Zapadnog Balkana, koja je prethodila zagrebačkog Samitu Evropske unije (EU), rekla da je za malu državu kakva je Crna Gora posebno važno da partneri i prijatelji ostanu uz nju kada je teško, a kada su i oni sami u velikim problemima.

Prema riječima Vuksanović Stanković, posebno je važno da EU značajno osnaži svoju politiku uticaja na države regiona, odnosno na njihove vlasti u smislu suštinske demokratske transformacije društava.

“Ne smijemo dozvoliti da kriza bude podsticaj daljem simuliranju, a ne sprovođenju reformi. Ne smijemo dozvoliti da kriza dodatno polarizuje naša društva i stvori još veći politički i socijalni jaz”, kazala je Vuksanović Stanković, prenosi MINA.

To je, kako je navela, u interesu onih koji žele da vladaju autokratski, a ne demokratski i evropski i takvog vladanja je i previše u regionu.

“Ako smo odgovorni krizu ćemo iskoristiti za okupljanje progresivnih snaga i inkluzivni pristup koji nam je posebno sada neophodan”, poručila je Vuksanović Stanković.

Kako je kazala, vladajuće partije ne bi trebalo da iskoriste krizu za učvšćivanje vlasti, a slabljenje reformi.

“U tome nam je potrebna pomoć naših partnera”, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je navela da je novom metodologijom EU sama na neki način potvrdila da ima puno problema u dosadašnjem pristupu politici proširenja, odnosno da nema akekvatnih rezultata.

“To bi, narodski rečeno, značilo da je EU usvojila maksimu - "Ako ti se ne sviđa ono što dobijaš – promijeni ono što daješ", što je pozitivan signal za naše građane, a negativan za pobornike fasadne demokratije”, rekla je Vuksanović Stanković.

Kako je dodala, često se iz najtežih izazova rađaju najbolja ponašanja i najbolje odluke.

“Nadamo se da će to biti slučaj i sada i da će situacija u kojoj smo se svi zajedno našli imati pozitivan efekat na politiku proširenja, kao i na unaprjeđenje stanja u našim zemljama”, navela je Vuksanović Stanković.

Ona je zahvalila na promptnoj i izdašnoj pomoći koju je EU pružila, ili planira da obezbijedi zemljama Zapadnog Balkana povodom pandemije koronavirusa.

„Crna Gora je zahvalna što je na krilima evropske solidarnosti stigla i odluka da se Crnoj Gori dodijeli desetine miliona eura pomoći za podršku svom zdravstvenom sistemu i oporavku ekonomije i omogući pristup sredstvima EU fondu solidarnosti”, zaključila je Vuksanović Stanković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.