U Montefarmovim apotekamma dostupni ljekovi koji su falili
Ilustracija

U Montefarmovim apotekamma dostupni ljekovi koji su falili

Ljekovi koje je „Montefarm“ kupio u postupku hitne nabavke, koju je naložila Vlada nakon što veledrogerije nijesu bile u mogućnosti da ih isporuče, stigli su i već su distribuirani medicinskim ustanovama i apotekama – potvrđeno je Pobjedi iz ove apotekarske ustanove.

Vlada je 24. aprila zadužila „Montefarm“ da, po hitnom postupku, u skladu sa zakonom, bez sprovođenja postupaka javnih nabavki, sprovede hitnu nabavku ljekova koji fale u apotekama. Na listi ljekova koje je „Montefarm“ tada dostavio Vladi su, pored ostalih, tablete „famotidin“, ljekovi za liječenje arterijske hipertenzije - „fosinopril“, „fosinopril plus“, „amlodipin“, „propranolol“, zatim za liječenje poremećaja rada štitaste žlijezde – „levotiroksin“, te antibiotici „doksiciklin“, „amoksiciklin“, „rifampicin“.

Fale i „ibuprofen“, „bromazepam“, „alprzolam“, „haloperidol“. Na listi su i ampulirani ljekovi: „diklofenak“, „paracetamol“, zatim fiziološki rastvor, „manitol“, „azitromicin“, „vankomicin“, te neki takozvani biološki ljekovi...

"Nakon odluke Vlade Crne Gore da odobri hitnu nabavku nedostajućih ljekova „Montefarm“ je vrlo brzo reagovao, tako da su uglavnom svi ljekovi već isporučeni našim apotekama", rečeno je Pobjedi juče iz ove ustanove.

Ranije je u intervjuu za Pobjedu ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao da će ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, deficitarni ljekovi stići u Crnu Goru kanalom iz Srbije.

Iz „Montefarma“ su kazali da se ampulirani ljekovi ne distribuiraju apotekama, već isključivo javnim zdravstvenim ustanovama i ,,svi su isporučeni tamo gdje je postojala potreba za njima“. Nijesu precizno odgovorili na naše pitanje da li su kupljene količine dovoljne i za koji period.

"Količine koje su u ovom trenutku obezbijeđene su sasvim dovoljne, a komentar „Montefarma“ i prognoze o njihovoj budućoj potrošnji u Crnoj Gori je nezahvalan, iz razloga što građani svoje recepte realizuju i u privatnim apotekama", kazali su iz ove ustanove.

Ljekovi se, kažu, proizvode u različitim jačinama i farmaceutskim oblicima, ,,povremeno može doći do nestašice jednog ili drugog oblika ili jačine i u takvim slučajevima građani mogu, uz konsultaciju sa svojim izabranim ljekarem, prilagoditi doziranje lijeka koji je u tom trenutku dostupan“.

Iz Vlade su ranije saopštili da je nabavka ljekova na međunarodnom tržištu otežana, budući da su u jeku pandemije neke države važne resurse čuvale za vlastite potrebe, odnosno zabranile izvoz određenih ljekova koji su bili u prodaji i na crnogorskom tržištu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.