Vučić zahvalio za pomoć EU tokom pandemije koronavirusa
Aleksandar Vučić

Pozvao članice EPP na solidarnost

Vučić zahvalio za pomoć EU tokom pandemije koronavirusa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio za pomoć Evropske unije tokom pandemije koronavirusa i pozvao članice EPP na solidarnost, saopštio je njegov kabinet u Beogradu.

Vučić je učestvovao na video-konferencijskom samitu lidera EU i Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije o borbi protiv koronavirusa i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.

Vučić je obavijestio učesnike samita o ekonomskoj situaciji u Srbiji i detaljima pomoći zemljama EU i regiona koju je Srbija uputila tokom pandemije i zahvalio za svaku vrstu pomoći koja je iz EU stigla za Srbiju.

Vučić je tražio uklanjanje trgovinskih barijera i zaštitnih mjera i kvota za cio Zapadni Balkan, s naglaskom na izvoz čelika u EU, piše u saopštenju i dodaje se da je on ukazao na evropsku perspektivu Srbije i solidarnost unutar EPP.

Govoreći o nezadovoljstvu Srbije zbog nedostatka solidarnosti na početku pandemije, Vučić je istakao da su "djela važnija od riječi", i da je "Srbija svoju pripadnost Evropskoj uniji pokazala i slanjem pomoći zemljama EU i zemljama regiona". On je pozvao članice EPP na veću međusobnu solidarnost.

Predsjednik EPP Donald Tusk je, kako se navodi u saopštenju, rekao da razumije gnijev pojedinih članica zbog nedostatka solidarnosti Evropske unije tokom pandemije, ali i da je bilo i "mnogo dezinformacija koje su imale za cilj da nas razdvoje".

"To se može da pobijedi samo zajedničkim radom, naročito na Zapadnom Balkanu", rekao je Tusk.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zahvalila je za pomoć i angažman zemalja Zapadnog Balkana tokom pandemije, saopštio je Vučićev kabinet.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, čija zemlja predsjedava EU, pozdravio je, kako je prenijeto, napore Srbije i Crne Gore za pregovore o priključenju EU i otvaranje poglavlja, uz nadu da "ćemo svi zajedno da ostvarimo napredak u evropskim integracijama".

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozdravio je evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i naveo da je "solidarnost izraz jasne i mjerljive podrške u vremenima kada je saveznicima najpotrebnija".

"Ponekad ta pomoć stiže prvo odande odakle je ne očekujete, pa je tako, kada je Grčka tražila pomoć u vrijeme migrantske krize, Srbija, na čelu s mojim prijateljem Vučićem, bila prva zemlja koja je ponudila pomoć, i to je bio gest solidarnosti visoko cijenjen u Grčkoj", naglasio je Micotakis, a saopštio Vučićev kabinet.

Premijer Bugarske Bojko Borisov je istakao da mu je "drago što se proces pridruživanja Zapadnog Balkana kreće u dobrom pravcu" i, kako se navodi u saopštenju, podržao Vučićev poziv na solidarnost, istakavši da EU mora da uradi sve kako ne bi ostavio region Zapadnog Balkana da pati od ekonomskih posledica zbog pandemije koronavirusa.

Predsjednik Kipra Nikos Anastasijadis je rekao da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, s čime su se saglasili i ostali učesnici današnjeg sastanka, kao i s neophodnošću veće solidarnosti članica EPP, piše u saopštenju Vučićevog kabineta.

Varhelji: EU države Zapadnog Balkana tretira kao privilegovane partnere u borbi protiv koronavirusa

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji poručio je pred samit u Zagrebu da EU tretira države Zapadnog Balkana kao privilegovane partnere, omogućavajući im pristup mnogim inicijativama i instrumentima za države članice u borbi protiv koronavirusa.

"Pozvali smo vlade da se pridruže EU ugovoru o nabavci medicinske opreme, EU je izuzela region od dobijanja dozvola za izvoz, dok su zelene trake za olakšavanje prevoza robe proširene na granice sa regionom i unutar njega. Takođe, EU cijeni pomoć u vidu medicinskog osoblja i opreme koju je dobila od Zapadnog Balkana", navodi Varhelji u svom autorskom tekstu za portal EWB.

On je istakao da je Komisija namijenila finansijsku pomoć zapadnobalkanskim partnerima, a koja sveukupno iznosi 3.3 milijarde eura.

"Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi zaista će da budu ključni za ekonomski oporavak. Kao i nastavak reformi, što znači ne samo usvajanje zakona, već i stvarna primjena. Fokus na vladavinu zakona, funkcionisanje demokratskih institucija i javne uprave treba da se nastave", dodao je on.

EPP: Zapadni Balkan ne smije da upadne u rusku zamku dezinformacija

Zapadni Balkan ne smije da upadne u rusku zamku dezinformacija, saopštila je uoči samita EU-Zapadni Balkan poslanička grupa Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, dodajući da taj "region ima bolju budućnost sa EU".

Uoči samita, portparol poslaničke grupe EPP za spoljne poslove Mihael Galer ukazao je da ne treba da se gubi iz vida geopolitičke posljedice pandemije koronavirusa i da "Evropljani moraju da ovu krizu pretvore u priliku i zajedno ublaže posledice pandemije", navodi se u saopštenju na sajtu EPP.

Evropska unija planira da pomogne Zapadnom Balkanu sa 3,3 milijarde eura za borbu protiv koronavirusa u regionu.

"U ovim izazovnim vremenima, veoma je važno da stanemo uz čitav Zapadni Balkan. Sada je ključna solidarnost", navela je evropska poslanica iz redova EPP Kinga Gal i ocijenila da najavljeni paket pomoći predstavlja "definitivno pozitivan razvoj".

Kako se dodaje u saopštenju EPP, lideri EU će takođe da potvrde plan za početak pregovora o članstvu u EU.

"Veoma je važno da ojačamo perspektivu proširenja EU za ove zemlje. Odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom jeste korak u pravom smjeru", istakla je Kinga Gal.

Galer je poručio da je vrijeme za jedinstvo.

"Početak formalnih pristupnih pregovora sa EU nije ništa drugo nego odbrana našeg načina života i uticaja u svijetu. EU je pouzdan i transparentan partner", istakao je on.

EPP je pozdravila ulogu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića čija zemlja trenutno predsjedava EU.

"Lična posvećenost premijera Plenkovića bila je presudna da Zapadni Balkan bude među prioritetima EU", naglasila je Kinga Gal.

 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.