Srčani bolesnici izloženi većem riziku tokom pandemije koronavirusa
Ilustracija

Srčani bolesnici izloženi većem riziku tokom pandemije koronavirusa

Osobe sa već postojećim bolestima, poput srčanih, izložene su većem riziku od razvoja težih simptoma ako se zaraze koronavirusom, zbog čega je posebno važno da se pridržavaju svih preporučenih mjera opreza.

Najvažniji su održavanje fizičke distance i učestalo pranje ruku, ali postoji još nekoliko stvari na koje bi trebali da obrate pažnju.      

Ojačajte srce  

COVID-19, respiratorna bolest koju prouzrokuje virus, predstavlja veliko opterećenje za srčani mišić čak i ako patogen ne napadne direktno taj organ, upozorava njemačko Udruženje za srce (DHS).

Teži oblik bolesti može da rezultira upalom pluća, što može da smanji nivo kiseonika u krvi. Ako infekcija istovremeno prouzrokuje i pad krvnog pritiska, taj organ mora da ubrza rad da bi to nadoknadio, što predstavlja veliko opterećenje, naročito za već bolesno srce.  

Zbog svega navedenog srčani bolesnici trebali bi da vode računa o tome da njihovo srce bude što snažnije i otpornije. DHS im savjetuje da savjesno i redovno uzimaju lijekove koji su im prepisani.

Istovremeno trebalo bi da vode računa o zdravoj ishrani kao i o redovnom vježbanju prilagođenom njihovom stanju.  

Potencijalne simptome shvatite ozbiljno: povremena kratkoća daha, na primjer, nakon penjanja uz stepenice, uobičajena je kod mnogih srčanih bolesnika. Ali ne treba zaboraviti ni da je kratak dah rani simptom COVID-19.

Poteškoće sa disanjem koje se pogoršavaju srčani bolesnici ne bi smjeli da shvate olako. Ukoliko primjetite da vam je dah kratak, a da tome nije prethodio veći fizički napor, pozovite  hitnu medicinsku službu , ne samo zato što sumnjate da ste zaraženi koronavirusom, već iz mjera opreza, prije svega zbog istorije vaše bolesti povezane sa kardiovaskularnim sistemom.

Nije rijedak slučaj da srčani bolesnici izbjegavaju da zatraže pomoć ljekara tokom pandemije iz straha da se ne zaraze koronavirusom u zdravstvenoj ustanovi.

To je razumljivo i u isto vrijeme opasno  za srčane bolesnike. Oni ne bi smjeli da otkazuju planirane posjete kardiologu, savjetuje Inicijativa za zdravlje srca, udruženje sa sjedištem u Berlinu, prenosi Hina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.