Kina odbija istragu o porijeklu koronavirusa: Tramp i Pompeo da pokažu dokaze da je virus izašao iz laboratorije
Ilustracija

Čen poručio amerčkom predsjedniku da ne sklanja krivicu sa sebe

Kina odbija istragu o porijeklu koronavirusa: Tramp i Pompeo da pokažu dokaze da je virus izašao iz laboratorije

Kina odbija međunarodnu istragu o porijeklu koronavirusa dok pandemija i američke optužbe upućene Pekingu nastavljaju da se šire, rekao je kineski ambasador pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

"Prvi prioritet je koncentracija na borbu protiv pandemije do konačne pobjede... Mi nemamo vremena za gubljenje za spašavanje života", rekao je ambasador Čen Su na video konferenciji za novinare, prenosi Beta.

Upitan o pozivu koji Svjetska zdravstvena organizacija očekuje da bi mogla da pošalje svoje stručnjake u Vuhan, gdje je počela pandemija u decembru, Čen je ocijenio da diplomatski kontekst to ne dozvoljava.

On je osudio izjave američkih zvaničnika prema kojima se virus proširio iz instituta za virologiju u Vuhanu.

"Ne možemo da tolerišemo da se ta vrsta političkog virusa slobodno širi u vrijeme kada svi napori treba da budu usmjereni na borbi protiv pravog virusa", rekao je on.

On je rekao da Kina nije "u načelu alergična na svaki oblik istrage ili procjene" jer to omogućuje da se pripremi za hitne zdravstvene slučajeve u budućnosti, ali da sada nemaju vremena za gubljenje jer se spašavaju životi.

Kada je riječ o tome kakav bi poziv SZO za istragu mogao da bude, on je rekao da treba da se definišu dobri prioriteti i da postoji dobra atmosfera.

Optužio je predsjednika SAD Donalda Trampa i državnog sekretara Majka Pompea koji kažu da imaju dokaze da je novi koronavirus došao iz laboratorije u Vuhanu, da otežavaju borbu protiv pandemije time što skreću pažnju sa sopstvene odgovornosti za širenje viursa u SAD.

Na insistiranje novinara da demantuje američke tvrdnje, Čen je rekao da on nije u položaju da govori o tome.

"Ako Tramp i Pompeo imaju dokaze, neka ih pokažu cijelom svetu, umjesto što upiru prstom... Naučnici mogu da odgovore na ta pitanja", rekao je Čen novinarima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.