MANS: Vlade da objavI koliko novca CRBC traži za završetak prve dionice autoputa
MANS

MANS: Vlade da objavI koliko novca CRBC traži za završetak prve dionice autoputa

U MANS-u su reagovali na najavljeno produženje rokova za završetak autoputa ističući da je takav zahtjev skandalozan pošto smatraju da nema racionalnih razloga da bi se takav zahtjev uopšte razmatrao.

"MANS zahtijeva od Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore i Vlade Crne Gore da odmah objave koliko još novca za završetak prve dionice autoputa Bar – Boljare traži kompanija "China Road and Bridge Corporation“ (CRBC), i zbog čega", navodi se u saopštenju.

Oni su objasnili da je direktor poslovne jedinice za upravljanje projektom izgradnje autoputa "Monteput-a“, Goran Vujović, najavio da će završetak izgradnja prioritetne dionice autoputa dodatno kasniti i da izvođač radova "CRBC“ traži "dodatna plaćanja“, te da Nadzorni organ trenutno ocjenjuje opravdanost tog zahtjeva.

Takođe su podsjetili da je rok za završetak radova već jednom pomjeren za septembar ove godine i da bi se dodatna plaćanja odrazila i na sposobnost Vlade da servisira početak otplate kredita uzetog od EXIM banke koji je predviđen za narednu godinu.

"Prvo pomjeranje roka je prihvaćeno bez jasno utvrđene odgovornosti za lošu pripremljenost tehničke dokumentacije, zaboravljenu petlju na Smokovcu, te činjenicu da je „neko iz Vlade“ zaboravio da će budućem autoputu trebati struja i voda, što nas je koštano dodatnih desetine miliona eura", poručili su u saopštenju.

U MANS-u su kazali da je problem to što je Vlada Crne Gore većinu informacija koja se odnosi na ovaj projekat proglasila tajnim, pa ni dan danas građani koji sve to finansiraju nemaju ni jednu informaciju o tome na koji način se pregovara sa kompanijom CRBC i u kojoj mjeri je zaštićen javni interes, kao i to što je jedna od prvih mjera podrške Vlade tokom pandemije koronavirusa upućena na projekat autoputa i izvođača čije mašine nisu stale, dok je mala privreda u Crnoj Gori totalno blokirana.

"Razlozi koje je danas pomenuo Vujović se u najvećoj mjeri oslanjaju na takozvanu klauzulu „više sile“, misleći na upravo na epidemiju virusa korona i nepovoljne vremenske uslove ove zime zbog čega je CRBC navodno imao problema da održi planiranu dinamiku izvođenja radova", ističe se u saopštenju.

U MANS-u su rekli da je bitno istaći da su kineske vlasti epidemiju na svojoj teritoriji proglasile još početkom decembra prošle godine, a da je CRBC, prema kazivanju Vujovića, svoje radnike poslao na odmor iz Crne Gore u Kinu u januaru i februaru, i to baš u pokrajunu Vuhan koja je bila žarište sada već globalne epidemiološke krize.

"Ovo sasvim jasno govori o neodgovornosti kompanije CRBC prema obavezama preuzetim na ovom projektu, zbog čega je važno da u toku pregovora oko novog produženja roka i naročito oko dodanih plaćanja, sa druge strane bude neko ko će štititi interes građana", poručili su u MANS-u.

Pojasnili su da je ovo jedna od najblažih zima, i da vremenski uslovi ni u kom slučaju ne mogu biti razlog odlaganja rokova za završetak autoputa.

"Zbog svega navedenog, veoma je važno da javnost Crne Gore bude upoznata sa svim detaljima vezanim za najavljeno najnovije produženje roka, te da se odluka o trošenju dodatnog novca građana kao do sada ne donosi iza zatvorenih vrata. Dosadašnje iskustvo pokazuje da su takvi pregovori uvijek bili na štetu državnog budžeta, a da javni funkcioneri koji su učestvovali u njima do danas nisu snosili bilo kakvu odgovornost za činjenicu da plaćamo najskuplje kilometre autoputa u Evopi", zaključeno je u saopštenju.










Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.