SNP: Međunarodna zajednica uvidjela ono što mi već dugo vremena pričamo
Socijalistička narodna partija

Izvještaj FH put ka slobodnim i fer izborima

SNP: Međunarodna zajednica uvidjela ono što mi već dugo vremena pričamo

U izvještaju NVO Fridom haus pod nazivom "Zemlje u tranziciji", u kojem je opisan način upravljanja u 29 država bivšeg Sovjetskog Saveza i Istočne Evrope, Crna Gora je po prvi put od 2003. godine ocijenjena kao nedemokratska država.

"Surova je i tužna činjenica da je ova renomirana međunarodna organizacija svrstala Crnu Goru u kategoriju vlada u tranziciji ili hibridnih režima, u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posljedici nepotpune demokratske promjene. Karakteristika takve vlasti je da istovremeno može da sprovodi političku represiju i raspisuje izbore.Fridom haus naročito potencira probleme u pravosuđu u kojem su zabilježeni negativni trendovi i koje se ne može pohvaliti nezavisnošću u radu", navodi se u saopštenju SNP-a.

Oni su objasnili da su oni kao politička partija mnogo puta ukazivali na neodrživo stanje u pravosudnom sistemu Crne Gore, u kojem je kako oni kažu moguće da ista osoba bude izabrana tri puta za predsjednicu Vrhovnog suda, u kojem je Vrhovno državno tužilaštvo mjesecima u v.d. stanju nakon optužbi za korupciju vrhovnog državnog tužioca i u kojem se u Ustavnom sudu izmišljaju nepostojeće funkcije kako bi se spriječilo da ta institucija ostane bez rukovodioca, te u kojem specijalni državni tužilac zabavlja javnost svojim nesuvislim izjavama.

Fridom Haus takođe izvještava i o problemima u crnogorskom parlamentarnom životu izazvanim izborima sprovedenim 2016. godine, nakon kojih je uslijedio bojkot opozicionih stranaka.

"DPS je, podsjećamo, bez dogovora sa opozicijom usvojila zakone u oblasti izborne reforme, a takođe je krajem prošle godine na silu, pod okriljem noći, i u atmosferi napetosti i straha, donijela sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti i na taj način dovela do uznemirenja javnosti i višemjesečnih veličanstvenih litija na kojima su građani pokazali svoj odnos prema ovom pitanju", poručili su u SNP-u.

Oni su zaključili da mnogi lideri zemalja Istočne Evrope više ni ne vode računa da se pretvaraju da ih zanima demokratija i vladavina prava i da su maske lidera pale. Kao ključnu stavku istakli su to da je i međunarodna zajednica i renomirana organizacija "Freedom House", uvidjela teško stanje kod nas, i da se nadaju da će ovo biti put ka slobodnim i poštenim izborima u Crnoj Gori.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.