Nova tehnička pravila u Formuli 1 biće uvedena od 2022. godine
Ilustracija

Nova tehnička pravila u Formuli 1 biće uvedena od 2022. godine

Sportski direktor Formule 1 Ros Bron rekao je da će nova tehnička pravila da budu uvedena 2022. godine, uprkos pritisku ekipa da se njihova primjena odgodi za još godinu dana.

Pravila koja obuhvataju promjene bolida, trebalo je da stupe na snagu 2021. godine, ali su odgođena za godinu dana zbog pandemije korona virusa, dok ekipe pokušavaju da uštede što više novca.

Direktori pojedinih ekipa predlagali su da se nastavi takmičenje sa bolidima sličnim ovima iz trenutne generacije do 2023. godine.

Međutim, Bron je rekao da će novi propisi, opisani kao prekretnica za Formulu 1, da budu odgođeni za jednu sezonu.

"Mislim da postoji opravdana potreba da se ovi bolidi prebace u sljedeću godinu pošto se nalazimo usred užasnog virusa. Neke ekipe su pokušale da to odgode na još godinu dana. Ali, definitivno će to da se dogodi 2022. godine", rekao je Bron, prenio je Skaj.

Nova pravila će da dovedu do jeftinijih, manje složenih bolida, sa izrazito promijenjenom aerodinamikom u cilju boljeg preticanja, kao i smanjenog trajanja gran pri vikenda, sa četiri na tri dana.

Bron je rekao da se novim pravilima omogućava da Formula 1 postane ekonomski održivija u smislu konkurentnosti.

"Bolidi su sada toliko složeni, da što više potrošite novca, brže idete. Moramo da izravnamo tu krivu i stvorimo situaciju u kojoj novac neće da bude jedini kriterijum konkurentnosti. Zbog toga su nam potrebni novi bolidi da izravnamo krivu. Mi i dalje želimo da najbolje ekipe pobjeđuju, moramo da zadržimo integritet Formule 1, to je sport i potrebno je da najbolji pobjeđuju", naveo je on.

Bron je dodao da su pregovori o ograničavanju budžeta pri kraju i da će sa tim da počnu 2021. godine, kako je i planirano, prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.