Razvijen prvi srpski respirator (FOTO)
Foto: Tanjug

Razvijen prvi srpski respirator (FOTO)

Srpska startap kompanija Smart Research i Institut Mihajlo Pupin razvili su prototip prvog srpskog respiratora, rekao je ministar Nenad Popović.

"To je velika pobjeda srpske pameti i pobjeda znanja srpskih inženjera", rekao je Popović i dodao da će osvojena tehnološka rješenja da bude korišćena u proizvodnji srpskih respiratora za tretman pacijenata zaraženih koronavirusom.

On je dodao da je dizajn ovog proizvoda prilagođen brzim tehnologijama proizvodnje, 3D štampom, CNC mašinama i laser sekačima, i da je najveći dio komponenti proizveden u Srbiji.

"Za sada je proizvedeno pet prototipskih uređaja, a po njihovoj verifikaciji, proizvodni kapacitet Instituta Mihajlo Pupin mogao bi da bude deset kompletnih uređaja dnevno", istakao je Popović i ocijenio da je uz podršku partnera iz namjenske industrije moguće znatno da povećaju proizvodni kapacitet.

Ministar je naveo da je primarni cilj bio da se uređaj uspješno razvije u datom periodu i da se potvrde sve potrebne tehničke karakteristike za visoko sofisticirani medicinski uređaj ovog tipa.

Foto: Tanjug

"Ova faza razvoja završena je u roku od 30 dana, kao što je i predviđeno ugovorom o finansiranju između Fonda za inovacionu djelatnost i preduzeća Smart Research. Prezentacija prvog srpskog respiratora bice održana sledeće nedjelje", rekao je Popović.

On je istakao da su u timu, koji je razvio ovaj respirator, učestvovali brojni inženjeri elektrotehnike, mašinstva i programeri prvenstveno iz Instituta Mihajlo Pupin, kao i ljekari anesteziolozi i jedan molekularni biolog.

"Spoj znanja ljekara i inženjera je budućnost medicine”, zaključio je ministar Popović.

"Državni Fond za inovacionu djelatnost podržao je na javnom pozivu čiji su rezultati objavljeni 26. marta preduzeće Smart Research sa 5,54 miliona dinara za razvoj i proizvodnju pet prototipova uređaja za automatsku mehaničku ventilaciju pozitivnim pritiskom.

Fond za inovacionu djelatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane koronavirusom.

 

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.