Svjetski je Dan higijene ruku: Čiste ruke zaista spašavaju živote
Pranjem ruku uništavamo spoljašnji sloj virusa, čime ga deaktiviramo

Zvuči obično ali je izuzetno značajno

Svjetski je Dan higijene ruku: Čiste ruke zaista spašavaju živote

Svake godine 5. maj obilježava se širom svijeta kao Dan higijene ruku. Cilj je da se podigne nivo svijesti o važnosti poštovanja preporuka za pranje ruku u zdravstvenim ustanovama, štiteći na taj način i zdravstvene radnike i pacijente od infekcija.Ove godine, kampanja se sprovodi pod sloganom: ”Sačuvajmo živote: perimo ruke”.

Koliko god "obično" zvučalo, čiste ruke zaista spašavaju živote i nikada nećemo prestati to da naglašavamo. Danas obilježavamo Svjetski dan higijene ruku u jeku epidemije COVID19 svjesni značaja čistih ruku više nego ikada - poručuju iz Instituta za javno zdravlje.

EXQllXTWkAMlo30

Podsjetimo, od početka dešavanja na sav glas ponavljaju epidemiolozi da u borbi protiv infekcije COVID 19 socijalna distanca i ranje ruku su bili i ostali imperativ.

Klinički centar Crne Gore (KCCG) uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pridružio se inicijativi obilježavanja ovog važnog datuma u Crnoj Gori pod sloganom “Čiste ruke za bezbjednu zdravstvenu zaštitu i njegu”, kako bismo još jednom izrazili zahvalnost zdravstvenim radnicima, a posebo medicinskim sestrama i babicama, i istakli njihovu krucijalnu ulogu u prevenciji i kontroli infekcije, uključujući i kontrolu širenja SARS CoV2 virusa.

Dr Jevto Eraković, direktor KCCG istakao je da je 5. maj uvijek prilika da podsjetimo da je pranje ruku jedan od najefikasnijih načina da spriječimo širenje patogena i sprječavanja infekcija, uključujući i kontrolu COVID-19.

"Redovnim, čestim i pravilnim pranjem ruku, zdravstveni radnici i građani daju nemjerljivi doprinost u sprječavanju infekcija. Povodom obilježavanja ovog dana, KCCG će distribuirati promotivno informativni materijal zaposlenima. KCCG u kontinuitetu ulaže u obezbjeđivanje standarda higijene i obuku zdravstvenih profesionalaca sa fokusom na prevenciju i kontrolu infekcije i mjere higijene ruku, posebno u periodu COVID-19 pandemije. Obezbijeđene su dovoljne količine sredstava za higijenu ruku",  istakao je dr Eraković.

Mina Brajović, šefica SZO Kancelarije u Crnoj Gori objasnila je da cilj ovakvih inicijativa da se higijena ruku promoviše kao globalni i nacionalni prioritet.

U trenutku kada se svijet bori sa pandemijom korona virusa bez vakcine i efikasnog lijeka, sprovođenje ove vanredno važne javno zdravstvene mjere, uz nošenje maski i održavanje fizičke distance, predstavlja nezaobilazni sastojak “recepta” za uspjeh u efikasnoj kontroli širenja infekcije novog soja korona virusa. U čistim rukama je bezbjedna zdravstvena zastita i naši životi - ponovila je gdja Brajović.

Untitled

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.