Počela izgradnja vrtića u Herceg Novom kapaciteta 150 mjesta
Damir Šehović, Foto: Vlada Crne Gore

Šehović i Radulović najavili projekat

Počela izgradnja vrtića u Herceg Novom kapaciteta 150 mjesta

"Počelo je rušenje objekta starog hercegnovskog vrtića na Savini i pripremni radovi za novi objekat Vrtića. Gradnja će početi u narednih mjesec dana. Rok završetka je godinu dana, te očekujemo dolazak djece u prostorije tokom naredne školske godine. Vrtić će biti kapaciteta za oko 150 djece", saopštili su ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktor direktorata u Ministarstvu ekonomije Marko Radulović.

Kako je saopšteno, procijenjena vrijednost je oko 2,4 miliona eura, od čega će radovi koštati oko 2,2 miliona, dok je za opremanje objekta predviđeno oko 200.000 eura. Prethodno rješavanje problema klizišta značilo je investiciju od oko 620.000 eura, što znači da je riječ o ukupnoj investiciji od oko 3 miliona eura.

"U novom vrtiću, predviđeno je devet prostorija sa toaletima za boravak djece, tri kancelarije za upravu vrtića, kuhinjski blok, tehničke i pomoćne prostorije, multifunkcionalni hol, odnosno sala za fizičke aktivnosti, toalet za djecu sa posebnim potrebama, dvorište i parking prostor za zaposlene", navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da je ono po čemu je ovaj projekat karakterističan to što se rešavao u nekoliko faza, i to sanacija klizišta na Savini koja je rađena sa Upravom javnih radova, zatim procjena rizika rada na klizištu, dok je van tog procesa bilo projektovanje faktički novog objekta.

Šehović je naglasio da je najvažnije to što su sve procedure sprovedene zakonito i da će Herceg Novi dobiti najmoderniji vrtić u Crnoj Gori.

"Ova totalna rekonstrukcija izvodi se kroz Program energetske efikasnosti u javnim zgradama sa Njemačkom razvojnom bankom, kojim koordinira Ministarstvo ekonomije, a najveći korisnik je Ministarstvo prosvjete i objekti obrazovanja. Projekat je podijeljen u dvije faze, a ukupna vrijednost je oko 35 miliona. Prva faza je počela sa realizacijom 2012. godine i trajala je do kraja 2015. godine i ona je uključivala 20 osnovnih i srednjih škola i jednom studentskom centur i bila je vrijedna oko 15 miliona eura. Druga faza počela je sa implementacijom 2016. godine i planirana je do kraja 2020, a uključuje 13 obrazovnih objekata“, naglasio je Radulović.

Dakle, u okviru ovog projekta vrši se primjena mjera energetske efikasnosti u 33 obrazovne ustanove.

U saopštenju su poručili da je uz aktuelnu gradnju vrtića u Rožajama, te gradnju vrtića u Pljevljima i Bloku 6 koja počinje u narednih mjesec dana, siguro da će se jednakim tempom nastaviti sa značajnim projektima u predškolskom obrazovanju i obrazovanju uopšte. 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.