Kurc: Zapadni Balkan ne smije biti ostavljen sam
Sebastijan Kurc

Kurc: Zapadni Balkan ne smije biti ostavljen sam

Zapadni Balkan je region u našoj neposrednoj blizini i zato imamo najveći interes da bude stabilan i da države u regionu imaju evropsku perspektivu, poručio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc uoči sutrašnjeg Samita EU - Zapadni Balkan.

Sebastijan Kurc je istakao da zemlje Zapadnog Balkana ne smiju biti ostavljene same u savladavanju krize zbog pandemije koronavirusa.

"Evropska unija, ali i Austrija, pružaju pomoć u brizi o pacijentima na intenzivnoj njezi, kao i u isporuci zaštitne opreme i ljekova", objasnio je Kurc.

Austrija je prošle nedjelje primila jednog oboljelog iz Crne Gore na intenzivnu njegu klinike u Gracu, a izrazila je spremnost da primi i pacijente iz Srbije, kako je ranije saopštio ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg.

U srijedu samit EU – Zapadni Balkan

Video-samit EU - Zapadni Balkan će, kako se očekuje, trajati sat vremena, a na njemu će učestvovati vrh EU na čelu sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Samit je trebalo da bude održan u Zagrebu, a namjera je da se političko angažovanje EU na Zapadnom Balkanu, kao i uloga pouzdanog partnera podvuče.

Prva tema skupa je solidarnost u pandemiji, druga je evropska perspektiva Zapadnog Balkana i podrška od strane EU u reformskim naporima zemalja.

U trećem bloku biće riječi o podršci u savladavanju socijalno-ekonomskih posledica korona krize, a četvrti dio sastanka posvećen je bezbjednosnoj saradnji.

Pošto se EU tokom korona virus krize morala suočiti, kako se ističe, sa temom dezinformacija na Zapadnom Balkanu, pokušaće se da se pzoitiv biće pokušano pozitivnim porukama djelovati protiv toga.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.