Istraga u Rusiji: Tri ljekara ispala kroz prozor bolnice
Ilustracija

Dva preminula, treći se bori za život

Istraga u Rusiji: Tri ljekara ispala kroz prozor bolnice

Tri zdravstvena radnika ispala su kroz bolničke prozore u Rusiji, iz za sada još nepoznatih razloga.

Dvoje od tih medicinskih radnika su preminuli, a jedan se bori za život.

Incidenti su se dogodili tokom poslednje dvije sedmice, čime je otvoreno pitanje uslova u kojima rade ljekari i medicinski radnici tokom borbe protiv pandemije koronavirusa.

Sva tri incidenta, kako navodi CNN, su pod istragom ruskih vlasti, a događaji su prouzrokovali intenzivne diskusije u štampi i na društvenim mrežama.

Aleksandar Šulepov, ljekar hitne pomoći u Voronježu, gradu udaljenom oko 500 kilometara južno od Moskve, nalazi se u kritičnom stanju nakon što je pao sa drugog sprata bolnice u kojoj je radio i u kojoj je liječen od zaraze koronavirusom.

Šulepov je hospitaliziran 22. aprila nakon što je testom utvrđeno da je pozitivan na kovid-19, istog dana kada je njegov kolega Aleksander Kosjakin podijelio video u kojem je ispričao kako Šulepova primoravaju da radi iako je bolestan.

Šulepov je po prijemu u bolnicu u drugom video zapisu demantovao da su ga prisiljavali da bolestan radi, ali sumnja se da je to uradio usljed pritiska.

Njegovog kolegu Kosjakina policija je ispitivala pod sumnjom da širi lažne vijesti, a u subotu, 24. aprila, Šulepov, iskusni ljekar hitne pomoći, pao je sa prozora i zadobio prelom lobanje.

Ovo je treći sumnjivi slučaj koji istražuje policija, a riječ je o smrti ljekara padom kroz prozor.

Natalija Lebedeva, ljekarka iz centra za treniranje kosomonauta, takođe je ispala kroz prozor bolnice u kojoj je liječena od koronavirusa, a njene kolege smatraju da je izvršila samoubistvo jer nije mogla da podnese optužbe da je kriva što se virus proširio među zdravstvenim radnicima bolnice centra za kosmonaute.

Njena smrt proglašena je "tragičnom nesrećom".

Nekoliko dana kasnije, Jelena Nepomnjaščaja, glavni ljekar preuređene bolnice za liječenje pacijenata odbolelih od virusa kovid-19 u Sibiru, preminula je od posljedica pada kroz prozor bolnice, i to neposredno nakon razgovora sa zvaničnicima bolnice.

Nepomnjaščaja se protivila tome da njena bolnica primi zaražene, jer je smatrala da nisu obučeni za to i da nemaju dovoljno zaštitne opreme.

Zvaničnici su to opovrgli, rekavši da je bolnica i bila predviđena kao rezervna, a da je osoblje obučeno i opremljeno.

U Rusiji je prijavljeno 145.268 oboljelih od koronavirusa, a skoro stotinu je registrovanih medicinskih radnika. Do sada je preminulo 1.356 ljudi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.