EU obećala da će izdvojiti milijardu eura za vakcinu i liječenja infekcije Kovidom-19
Ilustracija

EU obećala da će izdvojiti milijardu eura za vakcinu i liječenja infekcije Kovidom-19

Evropska unija obećala je da će da izdvoji milijardu eura za globalno istraživanje vakcina i liječenja infekcije KOVID-19, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na virtuelnoj donatorskoj konferenciji, na kojoj se prikupljaju sredstva za razvoj vakcine protiv virusa korona.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će Njemačka za istraživanje da izdvoji 525 miliona eura i da će da nastavi da plaća svoje obaveze kada se radi o globalnom zdravlju u vrijednosti od 1,3 milijarde eura.

Francuski predsjednik Emanuel Makron najavio je da će Francuske za istu svrhu da izdvoje 500 miliona eura, dok je premijer Norveše Erna Solberg istakla da će Oslo da izdvoji milijardu eura.

Na virtuelnom samitu svjetski lideri su rekli da će da pokušaju da prikupe nekoliko milijardi eura za istraživanje vakcine protiv korona virusa, zatim pronalaska efikasnijih terapija i testova, javlja AP.

Cilj ovog skupa je da obezbijedi četiri milijarde eura za istraživanje vakcine, dvije milijarde za tretmane i 1.5 milijardu eura za testiranje.

Zvaničnici EU su istakli da će većina novca da bude usmjerena kroz postojeće globalne zdravstvene organizacije i da neće da bude uspostavljena nova institucionalna struktura za tu namjenu.

"Ako uspjemo da razvijemo vakcinu koju proizvodi svijet za cio svijet, to će da bude jedinstveno globalno javno dobro za 21. vijek. Zajedno sa našim partnerima, obavezujemo se da ćemo da ih učinimo dostupnim i pristupačnim za sve", navodi se u saopštenju.

Kako prenosi AP, na skupu su govorili i lideri Australije, Kanade, Izraela, Japana, Jordana, Južne Afrike, Turske i kineski ambasador u EU i da na virtuelnom samitu neće američki zvaničnici.

Cilj je da se prikupi, ne samo u ponedjeljak, 7,5 milijardi eura za istraživanja vakcine koja su počela krajem januara.

Do sada je u svijetu zaraženo oko 3,5 miliona i više od 247 hiljada preminulo od ovog virusa, prema podacima Instituta Džon Hopkins.

Agencija navodi, prenosi Radio Slobodna Evropa, da su zbog malog broja testova, razmjere pandemije mnogo veće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.