Škotski i švajcarski naučnici razvili brzi test na antitijela koronavirusa
Ilustracija

Rezultati gotovi za 35 minuta, preciznost testa 99.8 odsto

Škotski i švajcarski naučnici razvili brzi test na antitijela koronavirusa

Naučnici u Škotskoj i Švajcarskoj razvili su novi brz i precizan test na antitijela koronavirusa. Britanska kompanija “Quotient“ saopštila je da svaka serološka skrining mašina ima kapacitet do 3.000 testova dnevno i daje rezultate za 35 minuta sa 99.8 odsto preciznosti.

Ovim testom može da se utvrditi da li je osoba bila zaražena koronavirusom i da li je razvila antitijela na Covid-19.

"Iskreno smo ponosni što smo razvili tako brz i tačan test. Ovo je izvanredan učinak naših timova i u Edinburghu i u Švajcarskoj. Sada želimo da što brže pomognemo što većem broju ljudi", rekao je izvršni direktor Franz Valt, koji je bio generalni direktor laboratorija “Roche” sa sjedištem u Singapuru, koja je razvila prvi dijagnostički test za SARS 2003. godine

Iz ove kompanije su rekli da imaju na raspolaganju 12 mašina koje mogu da obrade do 36.000 testova dnevno ili 252.000 nedeljno. Očekuje se da će još 20 mašina biti spremno do kraja godine.

Kompanija je u petak dobila evropsko regulatorno odobrenje za "MosaiQ" serološke mašine za skrining za koje tvrdi da imaju 100 odsto osjetljivost i 99,8 odsto specifičnost, što znači da postoji mala vjerovatnoća da će biti pogrešno pročitani ili "lažno pozitivni".

Rigorozna procjena  

Portparol škotske vlade rekao je da zdravstvena zaštita Škotske, sa ključnim partnerima, istražuje sve mogućnosti oko novih testova na antitijela i dodao:

"Škotska vlada blisko sarađuje sa vladom Velike Britanije kako bi svima obezbijedila pristup novim testovima na antitijela kada postanu dostupni. Od suštinskog značaja je da novi testovi budu pouzdani, potrebno je vrijeme da se izvrši rigorozna procjena". 

Izvor: BBC

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.