Svi koji žele da uđu u Hrvatsku moraju biti testirani na koronavirus
Ilustracija

Test ne smije biti stariji od 24 časa

Svi koji žele da uđu u Hrvatsku moraju biti testirani na koronavirus

Sve osobe koje žele da uđu u Hrvatsku od sada će morati da imaju potvrdu da su testirani na koronavirus, poručila je direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" Alemka Markotić, dodavši da test ne smije biti stariji od 24 časa.

"Oni koji će hoće da uđu u Hrvatsku moraće da naprave u svojoj zemlji PSR test koji ne smije biti stariji od 24 sata. Samo s tom potvrdom moći će ući u zemlju. To je osiguranje. Test je visoko pouzdan, ali nije 100 posto siguran, pa moramo biti oprezni", rekla je Markotić, za Dnevnik HRT-a.

Isto je potvrdio i direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, Krunoslav Capak, gostujući u Dnevniku Nove TV.

"Mi smo prije dosta vremena došli na mjeru da oni koji dolaze moraju ići u samoizolaciju na 14 dana. No, pokazalo se da oni koji rade u pograničnom području pitaju da prekinu samoizolaciju i to smo praktikovali neko vrijeme. To se pokazalo komplikovano, pa smo uveli da mogu doći na 72 sata. Za produženi vikend je ušlo u Hrvatsku nešto više od 2.000 ljudi. Sada će svako morati imati potvrdu da je napravio test na virus i samo pomoću takve potvrde će moći ući u Hrvatsku", rekao je Capak.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš, ranije je kazao da su osobe koje su ušle u Hrvatsku tokom produženog vikenda ostvarile kontakte i na taj način doprinijele širenju zaraze, prenosi B92.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.