UAE liječe Kovid-19 matičnim ćelijama
Ilustracija

Rezultati obećavajući

UAE liječe Kovid-19 matičnim ćelijama

Centar matičnih ćelija Ujedinjenih arapskih emirata (UAE) razvio je "probojni Kovid-19 tretman". Početni rezultai su obećavajući.

Kako je saopšteno iz Ambasade UAE u Podgorici patent je odobrilo Ministarstvo ekonomije za razvoj inovativnog i obećavajućeg tretmana za Kovid-19 infekcije korišćenjem matičnih ćelija.

"Tretman je razvijen od strane tima doktora i istraživača u Abu Dabi centru matičnih ćelija (ADSCC) i uključuje ekstrakovanje matičnih ćelija iz sopstvene krvi pacijenta i ponovno uvođenje nakon njihove aktivacije. Patent je odobren kao inovativni metod u kojem se skupljaju matične ćelije", navodi se u saopštenju.

Tretman je, kako su kazali, korišćen kao terapija u Emiratima na 73 Kovid-19 pozitivna pacijenta koji su izliječeni od virusa, "inhalacijom ovog metoda u njihova pluća, nakon što je pretvoren u finu paru".

"Hipoteza je da terapeutski efekat postoji zbog regeneracije plućnih ćelija i moduliranja imuno odgovora kako bi se izbjegla pretjerana reakcija na Kovid-19 infekciju i time dalja šteta za zdrave ćelije", navodi se u saopštenju.

Tretman je, kako dodaju, uspješno prošao inicijalnu fazu kliničkih pokušaja, i pokazao svoju bezbjednost.

"Niko od pacijenata koji su bili izloženi tretmanu nije prijavio neposredne štetne posljedice i nijesu pronađene interakcije sa konvencionalnim protokolima za Kovid-19 pacijente. Pokušaji demonstriranja efikasnosti tretmana još uvijek traju i očekuje se da budu gotovi za par nedjelja", navodi se u saopštenju.

Tretman je korišćen u liječenju zajedno sa konvencionalnom medicinskom intervencijom a kako se dodaje u saopštenju, nastaviće da se koristi kao dodatak predviđenim protokolima liječenja a ne kao zamjena za njih.

"Ovaj tertman je dodatak aresnalu intervencija i pokazatelj je usklađenih napora i posvjećenosti UAE vlade u stavljanju tačke na Kovid-19 pandemiju. Ne-farmakološke intervencije koje za cilj imaju spriječavanje širenja Kovid-19 kao što su ostajanje kući, socijalno distanciranje, prevencija infekcije i mjere kontrole ostaju neophodni u smanjenju tereta bolesti na zdravstveni sistem", saopšteno je iz Ambasade UAE u Podgorici.

Abu Dabi centart matičnih celija je, kako su pojasnili, specijalizovani medicinski centar koji se fokusira na terapiju ćelijama, regenerativnu medicinu i istraživanje matičnih ćelija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.