Hrapović, foto: PR Centar

Hrapović saopštio

"U posljednjih mjesec u risanskoj bolnici uspješno operisano oko 120 pacijenata iz cijele države"

U Specijalnoj bolnici u Risnu, u posljednjih mjesec, operisano je oko 120 hitnih ortopedskih i neurohirurških pacijenata iz cijele Crne Gore starosti od četiri do preko 90 godina, a sve operacije su uspješno završene, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Hrapović je u radnoj posjeti Specijalnoj bolnici „Vaso Ćuković“ u Risnu, istakao da je ta zdravstvena ustanova od 25. marta od Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i Kriznog medicinskog štaba određena kao takozvana „čista“ bolnica za hitne ortopedske, neurohirurške i neurološke pacijente. 

„Od tada pa do danas u ovoj bolnici je urađeno preko 120 hitnih ortopedskih, neurohirurških i neuroloških operacija. Pacijenti su iz cijele države, starosne dobi od četiri do preko 90 godina. Prema riječima direktora Popovića, pacijenti su bili u veoma teškim stanjima, ali su sve operacije imale stoprocentni stepen uspješnosti“, istakao je Hrapović, prenosi PR Centar.

To je, kako je kazao, rezultat dodatne posvećenosti svih zaposlenih.

„Ovim putim im za tu požrtvovanost i vanredni doprinos izražavam veliku zahvalnost u ime svih u Crnoj Gori. Posebnu zahvalnost im dugujemo, jer su bili izloženi mogućim infekcijama, jer su to pacijenti koji su hitno dovoženi iz cijele države i postojala je mogućnost da budu inficirani koronavirusom. Niko od zaposlenih nije odbio nijedan zadatak. Naprotiv, svi su pokazali veliki stepen odgovornosti“, kazao je Hrapović.

Među zaposlenima u risanskoj bolnici, kako je rekao, nije bilo zaraženih koronavirusom, a njih pet je bilo u samoizolaciji.

„Trenutno se u bolnici na liječenju nalazi oko 70 nepokretnih teških pacijenata. Ova bolnica zaista zazalužuje ugled i renome koji je uvijek imala, zahvaljujući menadžmentu, svim zaposlenima, a naravno i onim generacijama koje su ranije radile u ovoj bolnici“, rekao je Hrapović.

1

Foto: PR Centar

On je pojasnio da je posljednjih sedmica fokus bio na koronavirus, ali da redovne aktivnosti pružanja zdravstvene zaštite, svakako, nisu stale.

Što se tiče epidemiološke situacije u državi, istakao je da je stabilna, ali da nikako nije trenutak za opuštanje.

„Još uvijek moramo sa pažnjom da pratimo preporuke i savjete naših ljekara, da poštujemo mjere. Jer smo pokazali da smo do sada zajedno uspjeli. To je rezultat svih nas- i nas kao donosilaca odluka i vas koji ste te odluke poštovali, čuvajući tako vaše, i zdravlje vaših bližnjih. Zato molim da se ne opuštamo i da i dalje budemo veoma obazrivi dok do kraja ne pobijedimo ovu opaku bolest“, poručio je Hrapović.

Direktor Specijalne bolnice Risan, Vlado Popović, zahvalio je ministru na posjeti i istakao da zaposlenima znači pažnja onih koji rukovode zdravstvenim sistemom, napominjući da je posjeta prilika da se ministar uvjeri u ono što je uređeno u posljednjih mjesec.

„Vjerujte da se uradilo mnogo. Ponosan sam na odluku NKT-a i Kriznog medicinskog štaba što su baš ovu ustanovu prepoznali kao kadru da se odazove svim izazovima, kada je riječ o novonastaloj situaciji i zbrinjavanju ortopedskih i hitnih neurohirurških pacijenata. Na moje lično i na zadovoljstvo svih kolega, mi smo tom zadatku odlično odgovorili“, rekao je Popović.

On je istakao ogroman angažman kompletnog osoblja bolnice „bez dana bolovanja, bez ijednog izgovora“.

„Želim da istaknem ogroman požrtvovan rad naših medicinskih sestara, naših terapeuta, koji rade na rehabilitaciji pacijenata. To su mahom stariji pacijenti koji, najčešće, imaju niz pridruženih oboljenja i za čiju je njegu i rehabilitaciju neophodan ogroman trud i zalaganje svih zaposlenih“, istakao je Popović.

On je ocijenio da je cjelokupan sistem na epidemiju koronavirusa odgovorio na dobar način što i brojke pokazuju.

„Naš narod je pokazao ogromnu odgovornost i uvažio smjernice NKT-a, tako da mislim da ćemo u cijeloj situaciji biti na dobiti“, kazao je Popović.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.