Avgolemono supa
Foto: Shutterstock

Avgolemono supa

Grčka supa sa jajima i limunom.

Sastojci:

- 6 karabatka (sa kostima)

- 8 čaša vode

- 1 krupna glavica crnog luka

- 2 kašike bibera u zrnu

- 1 kašičica soli

- 1/2 šolje pirinča

- 4 krupna jajeta

- sok od 1 većeg limuna

Priprema:

Skuvajte jaku pileću supu od djelova piletine po želji i crnog luka koji prethodno malo zapečete u rerni.Pri kuvanju dodajte malo soli i bibera u zrnu.

Meso i luk stavite u hladnu vodu i kuvajte na tihoj vatri između 45 minuta i sat vremena. Procijedite supu. Odvojite oko pola litre da se blago prohladi.

Meso sitno isjeckajte. Skuvajte pirinač u preotaloj procijeđenoj supi. Umutite jaja žicom, dok ne postanu pjenasta (oko dva minuta). Muteći, dodajte sok limuna i odajete prohlađenu supu, sve vreme muteći.

Važno je da supa koju dodajete ne bude vrela, jer će se jaja zgrušati. Važno je i da ne bude hladna, jer onda nećete dobiti "temperiranu" mješavinu jaja i soka od limuna koja je potrebna.Sipajte pomalo i mutite neprekidno.

Sada u preostalu supu sa skuvanim pirinčem vratite pileće meso. Zagrijavajte polako i dodajte temperiranu mješavinu jaja i soka od limuna.

Dodajte začine po želji. Polako zagrijavajte avgolemono supu i pazite da ne provri.

Servirajte vruće. Ukrasite kolutovima limuna i peršunom ili mirođijom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.