Ublažavanje mjera i u Zavodu za zapošljavanje
ZZZ CG

Pozivaće nezaposlene

Ublažavanje mjera i u Zavodu za zapošljavanje

Područne jedinice Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i svi biroi rada pozivaće od sjutra nezaposlene, koji su se nakon uvođenja privremenih mjera Vlade prijavljivali putem vanrednih mejlova, na individualne konsultacije. Nezaposleni biće u obavezi da, u zakazanom terminu, dostave na uvid originalnu dokumentaciju, uz obezbjeđivanje i poštovanje propisanih mjera.

Takođe, biće pozvani i nezaposleni, koji su u prethodnom periodu dostavili dokumentaciju putem vanrednih  mailova, u cilju rješavanja podnijetih zahtijeva za novčanu naknadu i sprovođenja  postupka.

To je saopšteno iz Zavoda za zapošljavanje, čiji je menadžment donio odluku o ublažavanju primjene privremenih mjera,  u skladu sa preporukama Vlade za za sprječavanje širenja infekcije izazvane novim virusom korona.

“Nezaposlena lica kojima su potrebne potvrde, obrasci i ostalo mogu se obratiti putem vanrednih mail adresa koje su dostupne na zvaničnom sajtu Zavoda www.zzzcg.me. Službenici Zavoda obavijestiće nezaposlene o terminu preuzimanja potrebne dokumentacije”, navodi se u saopštenju.

Napominju da nezaposlena lica, zbog privremenih mjera Vlade, i dalje nijesu u obavezi da dolaze u biroe rada u cilju ličnog javljanja shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

“Obavještenje o sljedećem javljanju nezaposleni će dobiti putem telefona. Takođe, lica koja hoće prvi put da se prijave na evidenciju nezaposlenih mogu se obratiti putem vanrednih mailova koji su dostupni na sajtu Zavoda. Tim licima će se dati jasne instrukcije o potrebnoj dokumentaciji i daljem postupku kao i zakazati termin dolaska u prostorije Zavoda”, kazali su iz ZZZCG.

Menadžment Zavoda je odlučio da se do 18. maja i dalje primjenjuju ranije donijete, mjere kao što je  organizovanje grupnog informisanja i radionica, zatim izvođenje započetih mjera profesionalne rehabilitacije

“Prijave slobodnih radnih mjesta slati putem mail-ova koji su dostupni na sajtu ZZZCG. Izvještaje o stručnom osposobljavanju dostavljati putem mail-ova koji su dostupni na sajtu ZZZCG. Prekid rada prvostepenih komisija za profesionalnu rehabilitaciju”, kazali su iz Zavoda.

Svi zahtjevi sa pratećom dokumentacijom, koji se podnose shodno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, podnose se putem vanrednih mail adresa koje su dostupne na zvaničnom sajtu Zavoda.

“Zamrznuti su rokovi za predaju zahtjeva za ostvarivanje prava shodno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom. Svi zahtjevi koji se predaju nakon prestanka privremenih mjera, a trebali su biti predati u ovom periodu smatraće se da su podneseni u zakonskom roku”, navodi se u saopštenju.

Rad sa strankama centralne arhive Zavoda i dalje je privremeno ograničen na period od 8 do 12 časova svakog radnog dana, uz poseban režim ulaska u prostorije Zavoda. U prostorijama ne smije boraviti više od jedne stranke, a o čemu će voditi računa ovlašćeni službenici Zavoda.

“Potpuna normalizacija rada Zavoda biće usklađena sa preporukama Vlade Crne Gore za sprovođenje privremenih mjera za sprečavanje infekcije izazvane novim virusom korona, a u cilju zaštite korisnika prava i usluga i zaposlenih u Zavodu”, navodi se u saopštenju.

IZ Zavoda apeluju na sve poslodavce koji među svojim zaposlenima imaju lica sa invaliditetom da, u toku trajanja privremenih mjera, licima sa invaliditetom omoguće rad od kuće.

“Ova preporuka se daje u cilju zaštite zdravlja ovih lica s obzirom da se radi o ranjivoj kategoriji stanovništva. Za vrijeme privremenih mjera Zavod će odlučivati po zahtjevima za ostvarivanje prava na subvenciju, a za postojeće korisnike tog prava će se nastaviti isplata subvencije u visini utvrđenoj Zakonom”, saopšteno je iz ZZZCG.

U cilju obezbjeđivanja uslova za nesmetanu zaštitu javnog zdravlja i sprječavanje širenja koronavirusa Zavod za zapošljavanje Crne Gore još jednom moli sve korisnike usluga za razumijevanje i prihvatanje sugestije da izbjegavaju dolazak u prostorije biroa rada te da se, dok traju mjere Vlade, prvenstveno obraćaju putem telefona ili vanrednih mail adresa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.