Demokrate Bar: Smanjiti cijenu putarine za Sozinu van sezone
Foto: DCG

Demokrate Bar: Smanjiti cijenu putarine za Sozinu van sezone

Klub odbornika Demokrata u Skupštini opštine Bar pokrenuo je prikupljanje potpisa za Peticiju kojom se traži da se cijena putarine za upotrebu tunela "Sozina" i prilaznih saobraćajnica spusti za 50 odsto van sezone, odnosno od septembra do maja, da se obezbijede besplatne karte za stanovnike Crmnice i Virpazara tokom svih 12 mjeseci, kao i da se obezbijede mjesečne karte sa popustom od minimum 50 odsto za građane koji rade u Baru ili Podgorici.

"Za samo nekoliko dana, prikupljen je značajan broj potpisa, pri čemu naglašavamo da bi broj bio veći da nije bilo prekida u prikupljanju na koji smo se odlučili usljed dobro poznatih okolnosti koje su zadesile našu zemlju", saopštile su Demokrate Bar.

Smatraju da je baš sada pravi trenutak za upućivanje inicijative kakva je ova, resornom ministarstvu odnosno Vladi Crne Gore uz nadu da će brzo biti prihvaćena i uvažena.

Poručuju da su razlozi za sniženje cijene putarine mnogobrojni.

"Od kako je pušten u rad Tunel „Sozina“ cijena putarine je nepromijenjena bez obzira na tada čvrsta obećanja da će nakon njegove otplate postati „slobodan“ za sve građane Crne Gore. Visoki prihodi koje ubira preduzeće koje gazduje tunelom se već godinama troše na otplatu drugih kredita, bogaćenje i čašćavanje menadžmenta preduzeća koje gazduje tunelom, kao i na sve češće usmjeravanje prihoda ka državnim projektima od koje građani Bara nemaju koristi", navode Demokrate.

Sozina4

Foto: DCG

Kazali su da su proteklih 14 godina ulaganja u samu infrastrukturu tunela minimalna.

"Ističemo da kada se sagleda odnos plaćeno-dobijeno, da se radi o cijeni koja je previsoka kako za naše standarde tako i za standarde u regionu i to jasno pokazuju brojne komparacije sa putarinom koja se plaća u našem okruženju", navodi se u saopštenju.

Demokrate su navele da je preduzeće Monteput sadašnjem direktoru Jonuzu Mujeviću odobrilo stambeni kredit od 80.000 eura, sa obavezom da vrati svega 20%, odnosno 16.000 eura.

"Na osnovu toga ovo državno preduzeće je svog izvršnog direktora častilo 64.000 eura. Njegov predhodnik, Osman Nurković, takođe je čašćen 2014. godine 75.000 eura koje vraća u iznosu od samo 15.000 i to u narednih 20 godina. Njegova rata za kredit je samo 62,50 eura", navode Demokrate.

Takođe ističu da su članovi borda direktora, sebi, izvršnom direktoru, direktoru poslovne jedinice za autoput, za postignute dobre rezultate podijelili po 4 dodatne prosječne plate ili po 2.830 eura neto plus minuli rad.

"Naravno, najveća količina troškova vezana je za rukovodeća mjesta pa je tako predsjedniku borda direktora Aleksandru Žuriću profesionalizovano radno mjesto, pa njegova startna plata iznosi 1.7 hiljada eura odnosno ukupni godišnji prihod po osnovu zarade u 2019. godini iznosi 23.192,78 eura", piše u saopštenju.

U 2019.godini, kako se navodim, u tom preduzeću radio je 141 zaposleni, dok ukupni troškovi po ovom osnovu rastu na čak 2.835.700 eura, odnosno duplo više nego u odnosu na 2013. godinu kada je bilo 76 prosječno zaposlenih radnika, dok su troškovi tada iznosili 1.302.771 eura.

"Zbog svega navedenog smatramo da su za proteklih 14 godina građani dovoljno dali te da je sada kucnuo čas da nadležni izađu u susret građanima, naročito onima koji svakodnevno prolaze naplatnu rampu ovog tunela", poručuju Demokrate.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.