Bolivija: Lupanjem u šerpe sa balkona tražili izbore
Ilustracija

Bolivija: Lupanjem u šerpe sa balkona tražili izbore

Mnogi građani Bolivije lupali su sinoć šerpe i bacali petarde sa prozora i balkona tražeći održavanje predsjedničkih izbora u roku od 90 dana.

Protest je bio posebno glasan u glavnom gradu La Pazu, a održan je usred vanredne situacije proglašene 22. marta zbog epidemije korona virusa.

Predsjednički izbori u Boliviji zakazani za 3. maj odloženi su zbog epidemije. Parlament je u srijedu usvojio zakon prema kojem bi izbori trebalo da budu održani u roku od 90 dana, ali zakon treba da potpiše privremena predsjednica Žanin Anjes.

Pristalice bivšeg predsjednika Bolivije Eva Moralesa sumnjaju da Žanin Anjes odugovlači sa potpisivanjem zakona da bi odložila izbore za narednu godinu iako je izborna komisija predložila da glasanje bude održano između 28. juna i 27. septembra.

Morales je 10. novembra 2019. godine bio primoran na ostavku pod pritiskom vojske i protesta opozicije koja se bunila na rezultate predsjedničkih izbora na kojima on tvrdi da je pobijedio, iako prema Ustavu nije imao pravo na novi mandat.

Od njegove ostavke zemlju vodi senatorka desnice Žanin Anjes koja se proglasila za privremenu predsjednicu Bolivije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.