Nema dovoljno informacija o povezanosti Covid-19 i kavasaki oboljenja
Mina Brajović

Brajović apelovala na roditelje da poštuju mjere SZO-a u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa

Nema dovoljno informacija o povezanosti Covid-19 i kavasaki oboljenja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nema dovoljno informacija o povezanosti kavasaki oboljenja i COVID-19, saopštila je šefica Kancelirije SZO-a u Crnoj Gori Mina Brajović, navodeći da ta organizacija intezivno sarađuje sa državama i sprovode istragu kako bi sakupili potrebne informacije.

Brajović je agenciji Mina kazala da je SZO upoznata sa činjenicom da su zabilježeni slučajevi ovog oboljenja i Velikom Britaniji i Italiji kod djece mlađeg uzrasta, kao i da je moguće da su povezani sa Covid-19 oboljenjem i koronavirusom.

Ona je objasnila da kavasaki oboljenje spada u kategoriju rijetkih bolesti i poznata je po tome što uzrokuje zapaljenje krvnih sudova.

Ta stanja, kako je rekla Brajović, mogu da prouzrokuju oticanje unutrašnjih organa, groznicu i probleme sa disanjem.

“Uzročnik jos uvijek nije dovoljno istražen, ali se procjenjuje da ovo oboljenje izaziva neka infekcija. Najčešće se javlja kod djece do pet godina”, rekla je Brajović.

Ona je dodala da su iz SZO-a apelovali na roditelje da dosljedno poštuju preporučene mjere kako bi zaštitili svoju porodicu od Covid-19 i pozvali na poštovanje mjere fizičkog distanciranja i higijene ruku, kao i traženje savjeta ljekara u slučaju potrebe.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.