Za putovanje avionom biće potreban negativan test na koronu
Ilustracija

Za putovanje avionom biće potreban negativan test na koronu

Svi građani koji budu željeli da putuju avionom moraće da imaju test na korona virus koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je za televiziju Prva rekla da je Srbija spremna da otvori avio-saobraćaj, ali da će se to učiniti u dogovoru sa Evropom, s obzirom na to da još uvijek nigdje nema putničkih letova.

"Naši avioni, posada i aerodromi spremni su da započnu letove, ali kako se budemo zajednički dogovarali sa Evropom, tako ćemo i otvarati letove. Po nekim preporukama, govorimo o intervalu između 15. i 18. maja. Važno je i da znamo da Aerodrom ''Nikola Tesla'' nijednog trenutka nije bio zatvoren, da je ''Er Srbija'' dovezla 15.000 naših građana iz različitih djelova svijeta, kao i da je dopremila 2.500 tona humanitarne pomoći", rekla je ona.

Mihajlović je ukazala i na to da će se u putničkom avio-saobraćaju voditi računa o mjerama bezbjednosti, u skladu sa preporukama ljekara.

"Sve mjere koje donosimo u skladu su sa stavom ljekara i struke. Što se tiče mjera bezbjednosti u avio-saobraćaju, svi koji budu željeli da putuju moraće da imaju test na koronu koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju", rekla je ona.

Apelovala je na građane da budu oprezni i ne kupuju avio-karte koje već sada nude neke lou-kost kompanije, imajući u vidu da država još nije izdala nijedno odobrenje za rad.

"Da bi bilo koji avion poleteo ili sletio na naš aerodrom potrebno je rješenje ministarstva i direktorata za civilno vazduhoplovstvo. Mi takva odobrenja za rad nikome nismo dali i vrlo je rizično sada kupovati karte, jer nije sigurno kada će letovi krenuti", rekla je Mihajlović.

Potpredsjednica Vlade ukazala je i na to da avio-saobraćaj svuda u svijetu trpi štetu, koja se u Evropi procjenjuje na 160 milijardi evra, dok je u Srbiji šteta do sada oko 30 miliona eura.

"U ovoj situaciji se pokazalo koliko je važno da imamo nacionalnu avio-kompaniju, koja je u vrijeme prije krize povećala i prihode i broj putnika. Er Srbija obavlja veoma važan posao u vrijeme epidemije i na redu je država, da im omogući uslove da rade i da im pomogne da što lakše izađu iz krize", zaključila je ministarka.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.