Perović i Mustafa spremali bombaški napad na kuću službenika UIKS-a
Ilustracija

Perović i Mustafa spremali bombaški napad na kuću službenika UIKS-a

Podgoričko Osnovno tužilaštvo proslijedilo je Osnovnom sudu optužni predlog protiv Stefana Markovića, Miljana Dujovića, Nikole Cupaća, Zorana Perovića i Edmonda Mustafe, koji su osumnjičeni za bacanje bombe na kuću službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Saše Burića, saznaje Dan.

Prema optužnom predlogu, neutvrđenog datuma 2020. godine, u Podgorici, okrivljeni Zoran Perović i Edmond Mustrafa s umišljajem su podstrekli okrivljene Stefana Markovića, Miljana Dujovića i Nikolu Cupaća da neovlašćeno nabave i drže ručnu bombu M-75 i da je okrivljeni Marković aktivira u dvorištu kuće oštećenog Saše Burića, te da na taj način izazovu opasnost po život i tijelo ljudi.

To su uradili tako što je Perović po nalogu Mustrafe pozvao okrivljenog Dujovića i tražio od njega da nabavi ručnu bombu i da je aktivira u dvorištu kuće Saše Burića. Dujović je to prihvatio.

“U noći 11. febuara 2020, oko 2 časa, Dujović, Marković i Cupać su vozilom došli do porodične kuće oštećenog Saše Burića. Marković je izašao iz vozila i bacio ručnu bombu u dvorištu kuće oštećenog Saše Burića i članova njegove porodice, među kojima su i maloljetna djeca. Usled eksplozije, nastala su oštećenja na prozoru spavaće i dnevne sobe, na fasadi kuće i trotoaru, kao i na vozilima folksvagen golf V, reno megan i folksvagen golf IV. Za to vrijeme, okrivljeni Miljan Dujović i Nikola Cupać su čekali u vozilu i pazili da neko ne naiđe, da bi se nakon toga zajedno sa okrivljenim Stefanom Markovićem odvezli s toga mjesta”, navodi se u optužnom predlogu, u koji je Dan imao uvid.

Kako se sumnja, okrivljeni Marković, Dujović i Cupać su kao saizvršioci izvršili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a okrivljeni Zoran Perović i Edmond Mustafa su putem podstrekivanja izvršili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materija.

Osumnjičenima produžen pritvor

Osnovni sud u Podgorici, u krivičnom vijeću sastavljenom od predsjednika vijeća sudije Nade Rabrenović i članova vijeća sudije Larise Mijušković Stamatović i Nenada Vujanovića, odlučio je na sjednici vijeća održanoj 14. aprila da produži pritvor Stefanu Markoviću, Miljanu Dujoviću, Nikoli Cupaću i Zoranu Peroviću, koji će trajati do dalje odluke suda.

Osnovno tužilaštvo predložilo je u optužnom predlogu sudu da se zakaže i održi glavni pretres, na koji će biti pozvani osnovni državni tužilac, okrivljeni Stefan Marković, Miljan Dujović, Nikola Cupać, Zoran Perović i Edmond Mustafa.

Takođe, tužilaštvo je predložilo sudu da oštećene Sašu, Irenu, Sonju i Jovanu Burić saslušao kao svjedoke i da u tom svojstvu pozove i Sanju Vučinić, Anju Perović Jakupović i Nevenku Cupać.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.