Uništeno 16.000 piladi zbog potvrđene zarazne bolesti salmoneloze
Ilustracija

Uništeno 16.000 piladi zbog potvrđene zarazne bolesti salmoneloze

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove zabranili su u martu uvoz preko 115.000 kilograma voća i povrća, dok su naložili uništenje jata od 16.000 piladi zbog potvrđene zarazne bolesti salmoneloze. U martu je uništeno šest tona mandarina i 2.500 kilograma sjemenskog krompira. To se navodi u izvještaju o radu ovih inspekcija tokom marta.

Granična veterinarska inspekcija kontrolisala je uvoz živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla. Pošiljke živih životinja namijenjenih daljem uzgoju upućivane su u karantin radi ispitivanja zdravstvenog stanja, prije puštanja u slobodan promet.

“U martu, u skladu sa propisima, izvršena je eutanazija i neškodljivo uklanjanje živine kod koje je potvrđena zarazna bolest salmoneloza tokom trajanja karantina za životinje u karantinu (jedno jato – 16.000 piladi)”, objavila je Uprava za bezbjednost hrane, prenosi Dan.

Fitosanitarni inspektori su kontrolisali 2.130 pošiljki pri uvozu i izvozu. U martu je izdato 17 rješenja o zabrani uvoza.

“Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima spriječeno je stavljanje na tržište 124.349 kg proizvoda i 100 komada sadnica vinove loze iz uvoza”, piše u izvještaju.

Vraćeno je šest pošiljki krastavca u količini od 21.883 kg, tri pošiljke krompira od 49.200 kilograma kao i 1.941 kilogram tikvica.

Nije dozvoljen uvoz ni 42.421 kilograma mandarina. Inspektori su naložili uništenje 6.404 kilograma mandarina, 2,5 tona sjemenskog krompira i jednu pošiljku loznih kalemova u količini od 100 komada.

Inspektori za hrani su, u unutrašnjim kontrolama, obavili nadzore u 335 objekata, a u izvještaju se konstatuje da je zbog pojave epidemije izazvane novim virusom korona u drugoj polovini mjeseca marta zabranjen rad objektima u sektoru ugostiteljstva.

Usled povećanog prometa hrane u maloprodajnim objektima pojačan je i nadzor u ovim objektima.

“U unutrašnjoj kontroli u izvještajnom periodu izvršen je nadzor u 335 objekata. Prilikom kontrola utvrđeno je da subjekti u poslovanju hranom, kao i lica koja vrše prodaju hrane na pijacama, u visokom procentu postupaju u skladu sa zakonom propisanim zahtjevima i datim preporukama. Utvrđeno je da se objekti i oprema održavaju u čistom i funkcionalnom stanju i da su lica koja vrše prodaju u propisanoj radnoj i zaštitnoj odjeći”, navodi se u izvještaju.

Međutim, utvrđen je određeni broj nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepostojanje opreme za pranje ruku zaposlenih u neposrednoj blizini rukovanja hranom, nepravilno izloženu i označenu hranu i prisutnost malih količina hrane (58 kilograma) sa promijenjenim svojstvima (voće, povrće, sir, proizvodi od mesa) koja je uništena na licu mjesta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.