Kamere u Biogradskoj gori zabilježile krupan primjerak mrkog medvjeda
Foto: JPNPCG

Potvrđeno prisustvo divljih mačaka, srna i ostale divljači

Kamere u Biogradskoj gori zabilježile krupan primjerak mrkog medvjeda

Nedaleko od Biogradskog jezera, kamere JPNPCG zabilježile su veoma krupan primjerak mrkog medvjeda.

"Tragajući za hranom medvjed često posjećuje hranilište za krupne sisare što smo i pretpostavljali na osnovu snimaka tragova u snijegu koje smo nedavno objavili. Osim mrkog medvjeda, na ranijim video snimcima regostrovane su i divlja mačka, srna", navelio su u NP Biogradska gora.

Oni su objasnili da služba zaštite obilazi teren, i da u cilju kontrole i očuvanja najznačajnijih vrijednosti prate pojave u prirodi, odnosno snadbijevanja hranilišta žitom te da se preuzima kompletan video materijal sa kamera zamki koje su postavljene na različitim lokacijama.

Takođe su kazali da je u proceduri postavljanja još 20 kamera zamki u svim Nacionalnim parkovima koje će omogućiti snimke i fotografije u HD rezoluciji. To će kako su objasnili zaposlenima u JPNPCG omogućiti dodatna saznanja za izradu stručne literature, a javnost će snimke moći da vidi u emisiji #ostanidoma uz prirodu koja se emituje na RTCG 1 dva puta sedmično.

"Prirodne vrijednosti NP Biogradska gora pružaju povoljne uslove za razvoj živog svijeta. U njemu su svoje stanište našli raznovrsni predstavnici faune, poput vuka, medvjeda, lisice, srne, vidre, kune, vjeverice, puha. Podsjećamo da je postavljanje kamera zamki, obučavanje  nadzornika za preuzimanje video materijala, formiranje Edukativnog kutka u Upravnoj zgradi Parka u Kolašinu, kao i niz drugih aktivnosti, realizovano u saradnji sa NVO „Parkovi Dinarida“ u okviru projekta „Posmatranje medvjeda u NP Biogradska gora“", zaključili su u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.