Drugi talas koronavirusa će da bude daleko strašniji zbog sezonskog gripa
Ilustracija

Direktor CDC-a upozorio

Drugi talas koronavirusa će da bude daleko strašniji zbog sezonskog gripa

Evropska zemlja sa najvećim brojem smrtnih slučajeva povezanih sa KOVID-19 postepeno ukida karantin. U Italiji sledeće nedjelje ljudima će da bude dozvoljeno da posjećuju rodbinu u malim grupama. Parkovi, fabrike i gradilišta ponovo će da se otvore. To je slučaj i u drugim zemljama, polako se vraćaju u takozvanu novu normalu.

Da li je do ukidanja određenih mjera došlo prebrzo i da li to znači da smo odbacili sav trud i žrtvu? Ovo pitanje brine mnoge i to s razlogom.

Kroz istoriju epidemije su se javljale u talasima. Prvo zabilježeno izbijanje kuge u Atini, još u petom vijeku prije nove ere dogodilo se 430. godine, kasnije se kuga javljala  u talasima noseći tugu i smrt iz godine u godinu.

Isto je bilo i sa malim boginjama u 18. vijeku. To se dogodilo i sa španskim gripom prije jednog vijeka, koji se u Evropi pojavio u proljeće 1918. godine, onda se pojavio kasnije iste godine i ponovo 1919. Zabrinjavajuće je što se drugi talas u jesen i zimu 1918. godine pokazao smrtonosnijim na nekim mjestima.

Većina naučnika u Evropi misli da će doći do drugog talasa novog koronavirusa, najvjerovatnije ponovo u drugoj polovini ove godine.

Postoje dokazi da bi toplije vrijeme koje dolazi sa ljetom moglo da pomogne da se smanji širenje  virusa. Ali ako se virus vrati  pred kraj godine i poklopi se sa sezonom gripa, to bi mogla da bude veoma opasna kombinacija.

Direktor centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfild  je prošle nedjelje upozorio na  drugi talas novog koronavirusa i da će da bude daleko strašniji upravo zbog sezonskog gripa .

 „Postoji mogućnost da će napad virusa na našu zemlju sledeće zime da bude zapravo još teži od onog kroz koji smo upravo prošli“, izjavio je direktor CDC-a Robert Redfild u intervjuu  za “The Washington Post”.

"Kada sam to rekao drugima nisu baš najbolje razumjeli. Istorija nam to najbolje pokazuje”, rekao je Redfild.

Vlade širom svijeta ukazuju na činjenicu da će uprkos popuštanju mjera fizičko distanciranje još dugo da bude na snazi. Većina glavnih događaja do kraja ljeta je otkazana ili odložena, mala je vjerovatnoća da će da se održi neki veći događaj do kraja ove godine.

 

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.