Gutereš: Globalna društva su krhka, moramo iskoristiti situaciju da svijet promijenimo na bolje
Antonio Gutereš

Predsjednik UN-a govorio o globalnom zagrijevanju

Gutereš: Globalna društva su krhka, moramo iskoristiti situaciju da svijet promijenimo na bolje

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš izjavio je u utorak kako je pandemija virusa korona pokazala koliko su krhka današnja društva, ali da vlade moraju raditi zajednički u suočavanju sa zajedničkim izazovima, među kojima je globalno zagrijavanje, i da to može biti prilika "da obnovimo naš svijet nabolje".

Govoreći na dvodnevnoj konferenciji o klimatskim promjenama, čelnik Svjetske organizacije izjavio je da je jedini efikasan odgovor na vanredne situacije u javnom zdravstvu širom svijeta "hrabro, vizionarsko i kolaborativno čelništvo".

"Isto takvo čelništvo potrebno je za bavljenje pomaljajućom egzistencijalnom prijetnjom od klimatskih poremećaja", kazao je Gutereš, naglašavajući da je protekla decenija bila najtoplija u istoriji otkako se mjere temperature.

Zatražio je od Evropske unije da pokaže "globalno čelništvo" predstavljajući ažurirane planove smanjenja emisije stakleničkih gasova do kraja godine koji bi postavili Evropu na kurs da postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050.

Gutereš je, međutim, dodao da i ostali veliki emiteri stakleničkih gasova trebaju da se pridruže tim naporima. Na grupu od 20 velikih ekonomskih sila i ekonomija u ekspanziji otpada više od 80 odsto globalne emisije.

"Pariški klimatski sporazum velikim djelom je bio moguć zahvaljujući angažmanu Sjedinjenih Država i Kine. Bez doprinosa tih velikih emitera, svi naši napori bit će osuđeni na propast", kazao je on, komentarišući klimatski sporazum iz 2015.

Pod čelništvom predsjednika Donalda Trampa, Sjedinjene Države povukle su se iz Pariškog klimatskog sporazuma, koji obavezuje njegove potpisnice da održe globalno zagrijavanje na ispod dva stepena Celzijusa do kraja vijeka.

"Ovo su mračni dani, ali nisu ni oni bez nade. Imamo rijetku i malu priliku da obnovimo naš svijet nabolje", izjavio je Gutereš

"Iskoristimo oporavak od pandemije da nam pruži temelje za sigurniji, zdraviji, inkluzivniji i otporniji svijet za sve njegove ljude", zaključio je čelnik Svjetske organizacije, prenosi Associated Press.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.