Hrvatski ministar: Na nivou EU mora da postoji zajednički plan izlaska iz krize
Hrvatska

Hrvatski ministar: Na nivou EU mora da postoji zajednički plan izlaska iz krize

Ministar turizma Gari Kapeli istakao je da na nivou EU mora da postoji zajednički plan izlaska iz krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa, a on bi, između ostalog, uključivao donošenje zajedničkog protokola putovanja i svojevrsne korona pasoše.

Putovanja bi tako uključivala drumski, željeznički, vodeni i vazdušni saobraćaj, a iako se insistira na donošenju zajedničkog protokola, Kapeli kaže da je dogovor o saradnji moguć i bilateralnim putem.

Kapeli se nada da bi do kraja maja, barem na bilateralnom nivou, sa pojedinim zemljama mogli da dogovore otvaranje svojevrsnih turističkih koridora, pri čemu već postoji određen broj zainteresovanih zemalja, ali pritom je ključno zadovoljavanje sigurnosno-zdravstvenog aspekta, gdje glavnu riječ imaju epidemiolozi.

Kaže da su se pojedine zemlje počele individualno da se pripremaju, a dodaje da je predsjednik vlade Andrej Plenković već razgovarao sa premijerima pojedinih država, uključujući i češkog premijera Andreja Babiša, zainteresovanih za otvaranje granica putem drumskih ili vazdušnih koridora.

Kapeli napominje da turizam u prvim predlozima višegodišnjeg evropskog proračuna do 2027. nije imao istaknutu važnost u pogledu finansija, ali nakon situacije sa KOVIDOM-19 ta situacija se u potpunosti mijenja.

"Jedinstveni je stav svih zemalja da će turizam morati da ima jedan veliki iskorak u tom proračunu, za razliku od onog što se planiralo", kaže Kapeli.

Navodi i da je turizam ključan u spašavanju i jačanju pojedinih evropskih zemalja, poput Italije i Španije, koje kao i Hrvatska imaju visok udio turizma u ukupnom BDP-u.

Turizam predstavlja 10 posto BDP-a EU

Kapeli je podsjetio i na hrvatsku inicijativu za bolje pozicioniranje turizma u okviru EU, predstavljenu na sastanku ministara turizma u Sofiji 2018. godine. Ta inicijativa je uključivala i formiranje posebnog fonda za turizam, iz razloga eventualnih problema koje bi neke od država mogle da imaju, poput izbjegličke krize, poplava, a sada pandemije koronavirusa.

Ističe da je dobijena podrška za to i kao i da se pokrenu finansijski i svi drugi mehanizmi kako bi turizam zauzeo drugačiju poziciju nego što ju je do sada imao.

Na sastanku ministara Kapeli je istakao da turizam predstavlja 10 posto BDP-a EU, zapošljava ukupno gotovo 12 posto zaposlenih, a uz to je i četvrta izvozna kategorija EU, čija potrošnja generiše više od 400 milijardi evra prihoda.

"Zbog toga je važno podsticanje stvaranja zajedničkih rješenja za izlazak iz krize turističkog sektora uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali i stvaranje programa i planova za suzbijanje sličnih pojava u budućnosti. Zbog toga mi je posebno drago što je na sastanku članova Evropskog veća koji je održan prošle nedjelje usaglašen rad na uspostavi Fonda za oporavak, koji će da bude usmjeren na najteže pogođene sektore u svijetu i dijelove Evrope", kazao je Kapeli, čiju izjavu putem prenosi Ministarstvo turizma.

Na sastanku, osim predstavnika svih zemalja članica EU, učestvovali su i povjerenik Evropske komisije za unutrašnje tržište Tijeri Breton, kao i glavni sekretar Svjetske turističke organizacije Zurab Pololikašvili.

Breton je naglasio kako bi hitne mjere i sredstva koja je Komisija stavila na raspolaganje trebale da podupru napore država članica da u kratkom i srednjoročnom razdoblju održe stabilnost. Pozvao je članice da ih iskoriste u potpunosti i osiguraju mogućnosti koje nude za radnike koji su najviše pogođeni trenutnom situacijom.

"Trebaće nam izvanredna sredstva za prevladavanje ove krize. Potreban nam je novi Maršalov plan sa snažnim proračunom EU koji bi ubrzao put ka evropskom oporavku i jačoj i otpornijoj Uniji", rekao je Breton

Pololikašvili se obratio Komisiji kako bi turizam označio kao prioritetan u okviru plana oporavka EU.

Fokus na domaćim turistima

Kapeli je odgovarao i na pitanja novinara, pri čemu je kazao da je Hrvatska turistička zajednica (HTZ) izradila marketinški program za privlačenje i zadržavanje domaćih turista, uključujući i "Kro karticu", a cilj je da, kada se smještajni kapaciteti za 15-20 dana otvore, budu spremni za strane, ali pogotovo domaće turiste.

"Itekako pokušavamo da pronađemo što više modela za zadržavanje svih onih koji bi mogli nešto da troše, da ostanu u Hrvatskoj i da koriste naše blagodati i modele", kaže Kapeli, dodajući da od ukupne potrošnje u turizmu oko 13 posto otpada na domaće turiste.

 

Izvor: Index.hr

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.