Konjević: Država da garantuje 200 miliona kredita privredi
Raško Konjević

Pisao Markoviću

Konjević: Država da garantuje 200 miliona kredita privredi

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a Raško Konjević uputio je pismo premijeru Dušku Markoviću i predložio da Vlada Crne Gore, u saradnji sa Centralnom bankom (CBCG) i poslovnim bankama, predloži Skupštini Crne Gore usvajanje Zakona o garantnoj šemi za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, u cilju ublažavanja posljedica krize izazvane pandemijom korona virusa.

U tom klubu poslanika vjeruju da je to veoma efikasan model podrške države poslodavcima koji, prema riječima Konjevića, ne podrazumijeva direktna izdvajanja i subvencije, već značajno olakšavanje pristupa neophodnim kreditnim sredstvima za crnogorsku privredu, kroz mehanizam državnih garancija.

"Poslovne banke bi shodno garantnoj šemi bile obavezne da obezbijede kreditne linije u iznosu od 200 miliona eura, a ovi krediti bi se odobravali mikro, malim i srednjim preduzećima po posebnim kriterijumima, uz minimalna sredstva obezbjedjenja, grejs period i ročnost do 4 godine", kazao je Konjević.

Prema prijedlogu SDP-a, kriterijumi, uslovi i način dodjeljivanja kredita, definisao bi se posebnim zakonom, a namjena kredita bila bi finansiranje likvidnosti i obrtnih sredstava.

"Smatramo da maksimalan iznos kredita ne bi trebalo da prelazi iznos od 1 milion eura po korisniku i bio bi, takođe, ograničen iznosom dijela prihoda (npr. jedne četvrtine prihoda) korisnika kredita prema finansijskim izvještajima iz 2019 godine", kazao je Konjević.

Zakonom bi se definisalo i ko nema pravo na ovu vrstu kredita.

"Svakako da to ne bi mogle da budu kompanije koje imaju neizmirene poreske obaveze, firme nad kojima se sprovodi stečajni postupak i sl. Zakonom bi se definisalo pitanje sredstava obezbjeđenja, za koja smatramo da moraju da budu najjednostavnija moguća, kao i maksimalni iznos državne garancije za odredjene kredite u zavisnosti od visine i vrste kredita", navodi se u pismu.

Kamatne stope za ove kreditne linije, prema prijedlogu SDP-a, ne bi trebalo da budu veće od 3 odsto.

Konjević je u pismu Markovića podsjetio da su slične garantne šeme već usvojene u Srbiji, Sloveniji, Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji donošenjem zakona ili na drugi način shodno pravnom sistemu tih zemalja.

"Obavještavamo Vas i da je iznos garantnih sredstava u Srbiji 2 milijarde eura (5%GDP), dok je u Sloveniji 2,8 milijarde eura (6%GDP), Češkoj 16% GDP. Poljska Vlada je propisala da će garantovati od 90% do 100% sredstava zavisno od visine iznosa kredita, Francuska ima garantovani iznos od 70-90% kredita", kazao ej Konjević.

U SDP-u smatraju da je za Crnu Goru više nego primjeren iznos od 200 miliona eura, što čini oko 4 odsto GDP Crne Gore, dakle, kako je dodao Konjević, radi se o procentu koji je manji od Srbije, a posebno od Slovenije.

"Ovaj način definisanja garantne šeme omogućio bi crnogorskoj privredi pristup jeftinim kreditima uz grejs period i pristojan rok otplate, što bi svakako pozitivno uticalo da se prebrodi kriza koja će tek pokazati negativne efekte tokom i nakon turističke sezone", navodi se u pismu.

SDP smatra da u tekućoj krizi moramo podržati domaći, zdravi i legalni, biznis za koji smo uvjereni da će biti u stanju da iz poslovanja ta sredstva vrati i time ne optereti budžet i građane ove države.

"Ukoliko Vlada smatra da ne treba predložiti jedan ovakav zakon, SDP će najdalje za 15 dana, a za narednu sjednicu Skupštine, predložiti zakonski tekst i zatražiti da se o njemu raspravlja", zaključio je Konjević u pismu Markoviću.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.