Fondacija Bil Gejtsa preusmjeriće  sve svoje resurse za borbu protiv pandemije koronavirusa
Bil Gejts

Fondacija Bil Gejtsa preusmjeriće sve svoje resurse za borbu protiv pandemije koronavirusa

Bil i Melinda Gejts fondacija u potpunosti će da se posveti pandemiji koronavirusa, rekao je njen osnivač Bil Gejts, poznati američki preduzetnik i suosnivač Majkrosofta u intervjuu za "Financial Times".

Gejts je rekao kako će njegova fondacija, koja upravlja s više od 40 milijardi dolara, da preusmjeri sve svoje resurse za borbu protiv pandemije koronavirusa, čak i ako će zbog toga da budu zanemarene druge djelatnosti, odnosno borba protiv drugih smrtnih bolesti.

Rekao je kako se njegova organizacija do sada bavila najviše HIV-om, malarijom i dječjom paralizom, no sada se stvari mijenjaju.

"Čak i posao koji se ne tiče zdravstva, poput višeg obrazovanja i škola u potpunosti se preusmjerio na pronalazak načina kako da se poboljša online nastava", rekao je on.

Njegova fondacija do sada je već uložila 250 miliona dolara za borbu protiv koronavirusa, odnosno u pronalazak dijagnostike, terapija i vakcine, te snabdijevanje afričkih i južnoazijskih zemalja.

Gejts je rekao kako predviđa da će pandemija da dovede do gubitaka više desetina biliona dolara u globalnoj ekonomiji, a neke zemlje će, prema njegovom mišljenju, da imaju godinama smanjene ekonomske aktivnosti.

Do sada je u svijetu zaraženo skoro tri miliona ljudi, a od toga oko 940.000 u SAD-u. Zbog virusa je preminulo više od 200.000 ljudi, a od toga 50.000 u SAD-u. Gejts je zbog odnosa prema pandemiji već ranije kritikovao američkog predsjednika Donalda Trampa.

Nakon što je Tramp rekao da će da prestane da finansira Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Gejts je na Tviteru napisao kako je to vrlo opasno.

U intervjuu za FT ponovo je komentarisao Trampove najave i rekao kako je WHO "vrlo važna" institucija te dodao kako bi morala da dobije dodatnu podršku.

"Mislim da će da napravi dubinsku analizu i da će da odluči da im treba da daju više, a ne manje novca", rekao je Gejts o Trampovom odnosu prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

 

Izvor: Index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.