Bošković: Crna Gora dala primjer kako se efikasno upravlja krizom
Predrag Bošković

Pravovremen i adekvatan odgovor, nema potrebe za međunarodnim intervencijama

Bošković: Crna Gora dala primjer kako se efikasno upravlja krizom

Odgovor države i društva na pandemiju koronavirusa,bio je pravovremen i adekvatan, ocjenio je u intervjuu za Novu M, ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković kaže da je naša država dala primjer kako se efikasno upravlja krizom. Pojašnjava i da je Vojske kao jedna od najvažnijih institucija u državi angažovana kako bi omogućila građanima i državni organima, da trenutnu situaciju prevaziđu na lakši način.

Mjere prevencije i suzbijanja širenja koronavirusa, koje je na preporuku IZJZ i Minsitarstva zdravlja, donijelo NKT, dale su rezultate, ocjenio je on i dodao da će Vlada i NKT nastaviti da donose odluke koje će pomoći  da  prevaziđemo trenutnu situaciju i iz nje kao društvo i država izađemo jači.

"Moram istaći sa zadovoljstvom da smo kao društvo, odgovorili odgovorno i pravovremeno, počev od građana koji su se u većini ponšali odgovorno, shodno preporukama Vlade CG i NKT, sa druge strane Vlada i NKT, mislim da su sve odluke bilje i pravovremene i doprinijele tome da CG bude jedan od primjera efikasnog upravljanja krizom i efikasnog upravljanja na ovaj izazov", saopštio je Bošković.

Bošković kaže da su svi kapaciteti Vojske u proteklih 40 dana stavljeni u službu NKT-u, kao i to da je Vojska bila angažovana na obezbjeđivanju karantina, domova starih, KC, Komanskog mosta, a takođe jedan dio koji se bavi dekontaminacijom, bio je od samog starta uključen u dezinfekciju raznih površina, tako da su, kako Bošković objašnjava, dezinfikovali preko pola miliona metara kvadratnih površine u CG, skoro 700 različitih transportnih sredstva i na taj način omogućili da ostale institucije u državi kvalitetnije obavljaju svoj posao.

 Bošković je objasnio da kad je ova kriza izbila jedan od ključnih preduslova za obavljanje ovoga posla  je da se ne dozovli da ovaj virus uđe među pripadnike Vojske CG.

"Nažalost u subotu smo imali evakuaciju prvog pripadnika Ministarstva odbrane CG iz misije u Kforu, on se sada nalazi u karantinu, odličnog je zdravstvenog stanja i nadamo se će do kraja ostati tako", kazao je Bošković za Novu M.

Na pitanje da li je resor Vojske sposoban da odgovori nekim težim zadacima ukoliko se stanje pogorša, ili ako bude trajalo duže nego što građani očekuju, ministar je poručio da je Vojska uvjek prva na liniji fronta, međutim da je sa potrebno da sve institucije budu zajedno na prvoj liniji odbrane.

"Želim da se zahvalim svima od zdravstvenih radnika, prosvetara, policije, svih onih koji su doprinijeli da CG bude svijetao primjer kako se treba upravljati krizom", poručio je Bošković.

Povodom situacije sa traženjem pomoći izvan države od raznih međunarodnih institucija i odnosima sa NATO-m Bošković je rekao da se država od starta odgovorno postavila, zatim definisala razne scenarije, određen je najgori koji bi mogao pogoditi Crnu Goru, i zbog toga su dogovorene neke aktivnosti sa NATO-m koje bi u takvom slučaju bile neophodne, međutim istakao je da odgovornošću svih građana taj scenario je izbjegnut i da za sada nema potrebe za bilo kakvim uplitanjem međunarodnih organizacija.

Bošković poručuje i da je navažnije da se nastavimo odgovorno ponašati, kako ne bi došli u situaciju da ono što smo, kako kaže dobro uradili sada izbrišemo jednim potezom neodgovornog ponašanja u danima pred nama.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.