Vakcina protiv koronavirusa će koštati
Ilustracija

Preko 70 timova u svijetu radi na rješavanju najveće zdravstvene krize

Vakcina protiv koronavirusa će koštati "milijarde, milijarde i milijarde"

Istraživački timovi širom svijeta upustili su se u trku za vakcinom protiv koronavirusa, a postaje jasno da će ukupni troškovi biti izuzetno visoki.

Kako navodi portal Politico.eu, Evropska unija se ne može pohvaliti najdubljim džepom, a na to da njemačkoj kompaniji "Kjurvak" u ovu svrhu ponudi kredit od 80 miliona evra, Evropska komisija odlučila se tek posle navodne ideje američkog predsjednika Donalda Trampa da tu firmu dovede u SAD kako bi ona tamo razvila vakcinu, prenosi Tanjug.

Međutim, na potencijalnim vakcinama trenutno radi više od 70 timova u svijetu, a svaka od faza razvoja predstavlja priličan izdatak, pa je očigledno da je navedena suma tek kap u moru.

Vakcina će koštati "milijarde, milijarde i milijarde", kaže direktor jedne konsultantske kuće sa sjedištem u Belgiji.

"Riječ je o profilaktičnoj vakcini za cjelokupno stanovništvo na planeti", napominje on.

Po završetku razvoja, svaka potencijalna vakcina najprije mora da bude testirana na životinjama, a tek potom na ljudima, da bi se utvrdilo koliko je bezbjedna.

Zatim slijede ispitivanja šireg obima, da bi se dokazala njena efikasnost, kao i dobijanje odobrenja regulatornih tijela i, na kraju, masovna proizvodnja u količinama od možda i nekoliko milijardi doza.

Prema procjenama jedne fondacije za finansiranje naučnih istraživanja, razvoj djelotvorne vakcine za koronavirus mogao bi da košta dvije milijarde dolara.

U tu sumu nisu uračunati troškovi proizvodnje, dok jedan tim ekonomskih stručnjaka tvrdi da će javni budžeti opredijeljeni za ovu svrhu morati da budu višestruko uvećani.

Radi prikupljanja osam milijardi dolara za razvoj vakcine, kao i za sredstva za dijagnostikovanje i liječenje koronavirusa u cijelom svijetu, Evropska komisija će 4. maja organizovati donatorsku konferenciju u saradnji sa drugim organizacijama, navodi portal.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.