Visoki predstvanik EU: Još nismo svjesni da nas pogađa kriza biblijskih razmjera
Žozep Borel

Zemlje u razvoju će izgubiti sve prihode

Visoki predstvanik EU: Još nismo svjesni da nas pogađa kriza biblijskih razmjera

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel je ocijenio da će kriza biblijskih razmjera pogoditi Evropu i svijet zbog epidemije koronavirusa, "a zemlje u razvoju će izgubiti sve prihode, budući da je došlo do kraha izvoza, cijene nafte i sirovina, turizam je stao, isto kao i doznake ekonomskih emigranata".

Borel je, u intervjuu španskom listu "Vangvardija", istakao da Evropska unija mora da povrati strategijsku samostalnost u ključnim sektorima privrede i da se zbog teške krize mora hitno dogovoriti o stvaranju fonda oporavka evropske privrede jer je, kako je rekao, shvatila "da je đavo odnio šalu",prenosi Beta.

"Još uvijek nismo svjesni toga kolika nas kriza čeka", upozorio je Borel i predočio da se "mora preispitati globalizacija" navodeći da se dosad mislilo da se time tržište "uvijek opskrbljuje nužnim dobrima uvijek i svuda".

"Ali kad dođe do raspada i nestašice kao sad, shvatiš da se 90 odsto antibiotika proizvodi u Kini, da Evropa ne pravi ni gram paracetamola i nema zaliha za sučeljavanje sa zdravstvenim krizama", dodao je on.

"Moramo se zaštititi, obnoviti ulogu države", rekao je visoki zvaničnik EU, "i bolje urediti upravljanje svjetskim poslovima, a uopšte nije istina to što kažu nacionalisti svih boja da svako sam može bolje".

Borel je ocijenio da je neohodno da se neki proizvodi prave u Evropi, da se proizvodi više raznih artikala sopstvenim kapacitetima i da se povrati vrednost strategijske autonomije.

I, kako je stavio do znanja, "riječ je o tome da se izgrade instrumenti bezbjednosti, da se smanji zavisnost i izbjegne da druge zemlje preuzmu nadzor nad našim ključnim djelatnostima".

Na pitanje "Vangvardije" da li to znači da je saglasan s pozivom francuskog predsjednika Emanuela Makrona da se povrati industrijska samostalnost Evrope i da li predlaže nacionalizaciju preduzeća da bi se privreda spasla od propasti, Borel uzvraća da "nacionalizovati ili dati subvencije mogu biti sporni pojmovi".

Ali stavlja do znanja da "države moraju dati kapital preduzećima kako bi se izbjegao slom" i dodao da je Francuska je upravo saopštila da će to učiniti s kompanijom Er Frans".

"Ne smije se nikako dopustiti ni da slom vrijednosti preduzeća na berzama omogući da ih kupe strane firme… države se moraju zaštititi i jedan od načina je da ulože sredstva u njihov kapital, jer je to ekonomska i politička logika i razum", zaključio je Borel.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU je naveo da su se vođi Unije ipak nagodili da solidarno kroz budžet Unije finansiraju vraćanje evropske privrede na čvršće noge uprkos epidemiji, iako još predstoji da se dogovore i kako će se predviđene hiljade milijardi eura podijeliti između bogatih i manje imućnih članica Unije.

On je predočio da se mora "obezbijediti novac za rad preduzeća i plate, i to brzo, a bojim se da su mehanizmi EU spori".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.