Srđan Darmanović

Darmanović ocijenio

"Evropska Unija strateški promišlja i u doba pandemije"

Evropska unija (EU) iako suočena sa posljedicama pandemije novog koronavirusa koje neće biti nimalo lake, neće izgubiti iz vida važnost politike proširenja, ocijenio je ministar vanjskih poslova (MVP) Srđan Darmanović.

Darmanović je u intervjuu agenciji MINA rekao da će uloga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i nakon pandemije, kao i uvijek, biti značajna za dugoročnu stabilnost Zapadnog Balkana, kao i za njegov ekonomski oporavak od krize

Darmanović je kazao da je EU u toku krize smogla snage da donese dugo isčekivanu odluku o otvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, što je veliki korak naprijed za region i što je Crna Gora svesrdno pozdravila.

“Ta odluka je pokazala da je EU kadra da strateški promišlja i u doba pandemije, i da je Brisel jasno demonstrirao svoj geo-politički interes u odnosu na Zapadni Balkan. To je ohrabrujuća poruka”, smatra je Darmanović.

On je ocijenio da je aktuelno hrvatsko predsjedavanje snažan promoter crnogorskih napora u okviru evropske agende.

“Iako i sama suočena sa pandemijom i drugim izazovima u prethodnom periodu, Hrvatska je ostala posvećena ciljevima svog predsjedavanja i politici proširenja. Vjerujem da će do kraja hrvatskog predsjedavanja biti još dobrih vijesti kada je u pitanju crnogorski pregovarački proces”, rekao je Darmanović.

On je naveo da zadatak Crne Gore ostaje da nastavi s obavezama u postizanju evropskih standarda i unutrašnjih reformi koje državu približavaju najvažnijem preostalom spoljno-političkom cilju - članstvu u EU.

“Vidjeli smo da je, uprkos izuzetno teškoj situaciji u pojedinim državama člancama, tj. krizom nezapamćenom posle Drugog svjetskog rata, EU pokazala solidarnost i partnerski odnos, razmatrajući više mogućnosti za pomoć Zapadnom Balkanu”, kazao je Darmanović.

CG zreo i pouzdan partner EU

On je rekao da je donacija EU od tri miliona eura za nabavku medicinske opreme, kao i još 50 miliona eura za dugoročni program ubjedljivo najveća koju je Crna Gora u ovom periodu dobila.

Darmanović smatra da je pored toga Evropska komisija solidarnost demonstrirala i nedavnom odlukom da prihvati inicijativu šefova diplomatija Zapadnog Balkana da se naš region izuzme iz restrikcija EU koje se tiču izvoza medicinskih proizvoda za ličnu zaštitu.

“I Crna Gora se još jednom pokazala kao zreo i pouzdan partner EU angažujući sve svoje kapacitete da dâ puni doprinos u doba jednog teškog i po mnogo čemu nepoznatog izazova. Vjerujem da je to prepoznato od naših partnera”, kazao je Darmanović.

Uspješna saradnja sa susjedima

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Darmanović je rekao da je pandemija koronavirusa došla u periodu kada su se odnosi sa tom državom, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i događaja koji su zatim uslijedili, nalazili na jednoj od tačaka sa najviše izazova i neizvjesnosti još od proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006 godine.

“Uprkos tome, tokom borbe sa pandemijom, ostvarena je uspješna saradnja sa Srbijom po raznim osnovama, ali prvenstveno na planu repatrijacije građana dvije države u svoje matične zemlje, i ona je tekla nesmetano i bez ikakvih zastoja”, ocijenio je Darmanović.

On je kazao da je takva saradnja ostvarena i sa ostalim susjedima i prijateljima iz regiona, što je potvrda kontinuiranog rada Crne Gore na stalnom razvoju i jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

Darmanović je poručio da će Crna Gora ostati posvećena izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom.

“Na to nas upućuje objektivna potreba građana dvije zemlje za saradnjom, kao i zajednički spoljnopolitički interes – članstvo u EU. Za dobrosusjedske odnose je neophodan uslov nemiješanje u unutrašnje stvari drugih i uzajamno poštovanje državnosti i suverenih odluka svake zemlje”, ocijenio je Darmanović.

Zahvalni Kini

Na pitanje kako u svemu tome vidi ulogu Kine, Darmanović je odgovorio da je ta država jedna od zemalja kojoj je Crna Gora zahvalna zbog pomoći u ovom periodu kao i da su njihova iskustva u borbi sa pandemijom u pokrajini Hubei bila dragocjena.

Darmanović je kazao da je što se međunarodnih odnosa tiče, jasno da je koronavirus promijenio svijet ne samo zdravstvenom, nego i u ekonomskom i političkom smislu.

Od MVP-a 109.000 eura

Darmanović je naveo da je MVP na žiro-račun NKT-a, prvo uplatilo 109 hiljada eura, a zatim i dodatnih 6,4 hiljada eura.

On je rekao da su slijedeći preporuku Vlade, javni funkcioneri MVP-a i šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava uplatili po pola svojih mjesečnih primanja, a određenu sumu od zarada, u skladu sa mogućnostima, izdvojile su i diplomate i službenici zaposleni u zemlji ili DKP-ima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.