Intelektualna svojina mora biti zaštićena
Foto: CGO

CGO

Intelektualna svojina mora biti zaštićena

Na Svjetski dan intelektualne svojine, Centar za građansko obrazovanje ukazuje da je intelektualna svojina sa inovacijama jedan od stožera razvoja svakog društva i da bi ovom segmentu i u crnogorskom društvu trebalo posvetiti mnogo više pažnje.

Iz CGO-a su naveli da intelektualna svojina pomijera granice, vodi istinskom napretku, pomaže da se riješe veliki problemi i zagonetke.

Dodajući da danas kada se čitav svijet suočava sa izazovom pandemije korona virusa, upravo su naučnici pod velikim teretom očekivanja da što prije pronađu efikasan odgovor u vidu vakcine i drugih terapija.

"Zato moramo biti stalno svjesni da je neprocjenjiv doprinos onih naučnih radnika, inovatora i istraživača koji sa posvećenošću i intelektualnim poštenjem rade svoj posao kako bi život svih u zajednici bio zdraviji, sigurniji i jednostavniji. Međutim, svjedoci smo, kako navode, da prave naučnike nekad zasijene i plagijatori koji bi da steknu zvanja nedozvoljenim preuzimanjem tuđeg naučnog rada. To zahtijeva i jači odgovor akademske i naučne zajednice kako bi odbranili dostojanstvo svoje pozicije, ali i ukazali na pravi put kojim treba ići neko ko želi da postane naučnik ili uvažen član akademske zajednice", kazali su iz CGO-a.

Ističući da je važno da se pravi distinkcija između onih koji nečasnim radnjama pokušavaju pribaviti korist u naučnom i akademskom okviru u odnosu na istinske naučnike i inteletualce koji pomjeraju granice i time zavrijeđuju podršku i poštovanje.

"Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu (SZO) je 2001. godine odredila 26. april za Svjetski dan intelektualne svojine radi jačanja svijesti o ulozi intelektualne svojine i doprinosa pronalazača i umjetnika razvoju čovječanstva", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.