Vitamin D značajan za oboljele od koronavirusa
Ilustracija

Vitamin D značajan za oboljele od koronavirusa

U jeku nove pandemije mnogi stručnjaci izučavaju povezanosti nedostatka vitamina D i infekcije koronavirusom.

Uloga vitamina D u stvaranju i održavanju jakog imuniteta posebno je prepoznata pojavom pandemije koronavirusa.

Mnoge naučne studije ukazale su na povezanost niskih koncentracija vitamina D i učestalosti više infektivnih bolesti, naročito infekcija respiratornog sistema.

U zemljama snažno pogođenim pandemijom, poput Italije, preporuke kažu da u slučaju laboratorijski potvrđenog nedostatka vitamina D, kod zaraženih ovim virusom, treba uvesti dodatakovog vitamina.

Većina vitamina D stvara se u koži pod uticajem sunčevog zračenja, a unos ovoga vitamina putem hrane u prosjeku je veoma mali u populaciji, i iznosi svega 20 odsto od ukupnih dnevnih potreba.

Ishrana bogata vitaminom D3 podrazumeva prije svega  ribu (tuna, sardela, skuša, bakalar, haringa, losos), rakove i plodove mora, neke vrste gljiva, kvasac, goveđu jetru i žumance, ali i namirnice koje su dodatno obogaćene vitaminom D.

Stručnjaci upozoravaju da se uslijed nedostatka vitamina D ne treba pretjerano izlagati sunčevoj svjetlosti i ponašati se neodgovorno u tom smislu, jer to predstavlja potencijalni rizik za transformaciju zdravih ćelija kože u maligne.

Šansu treba dati hrani, obogaćenoj hrani i dodacima ishrani, kao daleko bezbjednijem načinu  za nadoknadu ovog vitamina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.